Започват преговори между Здравната каса и Българския лекарски съюз за

...
Започват преговори между Здравната каса и Българския лекарски съюз за
Коментари Харесай

Започват преговори за промени в Националния рамков договор

Започват договаряния сред Здравната каса и Българския лекарски съюз за промяна в опазването на здравето. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров разясни, че започват разисквания за промени в Националния рамков контракт. Сред концепциите е да отпаднат лимитите за лечебните заведения, както и да се усилят цените на клиничните пътеки. И двете претенции съгласно служебния министър ще влязат в действие не по-рано от 1 януари.

Първи стъпки за смяна на модела на здравната грижа, с цел да проработи по-добре и за пациентите, и за медиците. Сред обсъжданите хрумвания е да се отстранен лимитите на лечебните заведения. Те бяха въведени през 2015-а, доведоха до растеж на хоспитализациите и ограничиха в някаква степен правото на избор на пациентите къде да се лекуват. С смяната на лечебните заведения ще се заплаща за всяка действително осъществена активност.

" Лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за тези лечебни заведения, към които пациентите по-рядко се обръщат ", счита министър Кацаров.

Обмисля се смяна на цените на клиничните пътеки.

" Цените на медицинските услуги са образувани емпирично и в някои случаи даже лобистки. Това е довело до тежки изкривявания в здравната система, в това число неналичието на лекари и искащи да специализират в обособени специалности ", разяснява здравният министър.

Ще бъдат въведени и коефициенти, отразяващи тежестта на болестта, възрастта на пациента и съществуването на съпътстващи болести, с цел да няма селектиране на пациенти - процедура, която в този момент се следи.

" Всичко това са механизми, които с подобаващи коефициенти може да се получи по-справедливо възнаграждение, т.е. този, който е приел да лекува човек с повече болести, да получи по-голяма сума, в сравнение с за същата диагноза младеж без съпътстващи болести ", изясни министър Кацаров.

Колко ще коства реализирането на тези хрумвания, на този стадий не е ясно.

" Разчети за пари сега няма да се вършат, до момента в който Народното събрание не одобри бюджета на касата, тогава може да се приказва за планове на пари ", сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Предвижда се повече медицински действия да преминат към извънболничната помощ. Ще се отстрани условието за непрекъснато разположение на персоналните лекари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР