Започваме пореден цикъл - каза преди няколко години президентът на

...
Започваме пореден цикъл - каза преди няколко години президентът на
Коментари Харесай

С поглед към следващия цикъл: омагьосаният кръг, в който се върти българският футбол

Започваме следващ цикъл " - сподели преди няколко години президентът на Българския футболен съюз () Борислав Михайлов. Репликата остана една от знаковите за някогашния вратар. Тя може да бъде заимствана и в този момент, откакто националният тим поглежда към идващия квалификационен цикъл, без значение че преди малко започнаха пресявките за Евро 2024.

След единствено два мача България заема последната позиция в група G, като има две проваляне - 0:1 от и 0:3 от.

Макар и до края на квалификациите да остават още шест срещи (от които два със Сърбия), е ясно, че българският отбор няма реалистични шансове да приключи на една от първите две позиции, които дават право на непосредствено класиране за европейското състезание.

Вероятно след още два мача от БФС ще заключат, че реалистичната цел към този момент е присъединяване на международното състезание през 2026 година, откакто така и така на шампионата в Съединени американски щати, Мексико и Канада.

Какво обаче се обърка?

Обещаващо начало и конфликт с действителността

Двете изгубени квалификации от Черна гора и Унгария бяха конфликт с действителността, като преди този момент новият селекционер Младен Кръстаич нямаше загуба отпред на отбора в четири мача. България победи Гибралтар, Северна Македония и Кипър, преди да приключи 0:0 с Люксембург, и позволи единствено един гол.

Това - разумно или не - усили упованията към тима.

В двата същински теста от квалификациите обаче резултатът беше друг - две загуби, нито един маркиран гол и единствено четири точни удара.

" Предните 3-4 мача, тогава бяхме завършили присъединяване си в Лигата на нациите, а по-късно бяха другарски срещи. Вече когато се играе напрегнат, е друго. Разликата сред междинния и огромния футболист е в душeвността ", сподели техническият шеф на БФС след дуела с Унгария.

 С взор към идващия цикъл: омагьосаният кръг, в който се върти българският футбол
© Reuters

Във към този момент шест мача под управлението на Кръстаич към тима имаше упования да покаже почерк и жанр на игра, за което мъчно може да се каже, че е реализирано. Още повече че България не се изправи против нито един водещ тим в Европа, който даже да е в топ 30 на ранглистата на ФИФА (Унгария е 36-и).

За шест дуела Кръстаич е употребявал 27 разнообразни футболисти. Във всички срещи като титуляри са започвали само Кирил Десподов и Илия Груев, до момента в който други петима са играли и в шестте мача. От всички футболисти за мачовете в игра не са влизали само третият вратар Иван Дюлгеров и Матео Стаматов, викан за няколко дуела.

Разваленият телефон в БФС

" Ще пробваме играчи, с цел да можем през март следващата година към този момент да имаме подготвен тим за квалификациите ", сподели.

Само пет месеца по-късно сръбският експерт направи внезапен завой в своите изявления. Преди мача с Унгария той съобщи, че е, а след провалянето с 0:3, че за.

" Що се отнася за нашия тим, още при идването си споделих, че в случай че се играе както до момента, не бих пристигнал. Идеята е да има смяна, само че са нужни години, с цел да се построи такава игра, че България да се опълчи на тимове като Унгария или Сърбия. Реално това е най-хубавото, с което разполага България сега. "

 С взор към идващия цикъл: омагьосаният кръг, в който се върти българският футбол
© LAP.BG

Самите изявления на Кръстаич обаче внезапно контрастират с мненията на управителните фактори в БФС. Още след изтеглянето 2022 година, реалистично или не, се заприказва за класиране на европейското състезание. Президентът на БФС, сподели че " чака резултати, които да върнат България на огромно състезание ".

Директорът Георги Иванов пък удостовери, че даже след двете загуби.

Иванов даде и небосвод до две години националният да бъде доста по-добър. Той насочи вниманието към Димо Кръстев, Мартин Георгиев от " Барселона " и Калоян Костов от школата на " Бенфика " като играчите, които да трансформират образа на отбора.

Най-доброто или подмладяване непременно

" Реално това е най-хубавото, с което разполага България сега. Що се отнася за опитните играчи - те имат качества и експедитивност. В момента по-добри от тях нямаме ", разяснява Кръстаич след мача в понеделник вечер.

От всички употребявани 27 футболисти Кръстаич е извъртял голяма част от тези под 21-годишна възраст, както и тези, които са в клубове от Западна Европа. Сред тях само Груев играе в топ 5 състезание ( " Вердер " от Бундеслигата), Никола Илиев е във втория отбор на " Интер ", а контузеният за последните две срещи Димо Кръстев в дубъла на " Фиорентина ".

От цитираните най-хубави от Кръстаич обаче има и такива футболисти, които доста рядко играят в клубовете си, като Валентин Антов да вземем за пример.

Сериозно усещане обаче прави отсъствието на голмайстора на шампионата Ивайло Чочев (30 г.), за който по този начин и не беше обещано пояснение. Халфът на " ЦСКА 1948 " не е играл за националния отбор от юни 2022 година, макар че има 17 гола и четири асистенции в 25 мача за клубния си тим.

 Ивайло Чочев има 17 гола през сезона, само че все пак не е национал
© Laporte et al., doi: 10.1093/mnrasl/slab109

Ивайло Чочев има 17 гола през сезона, само че все пак не е национал

От юни за представителния отбор не е играл и Георги Миланов (31 г.), който през тази зима мина от " Левски " в " Ал Дафра " от ОАЕ.

Възрастта и на двамата надали може да бъде пояснение, защото Кръстаич постоянно употребява Радослав Кирилов (30 г.) и 33-годишния Спас Делев.

Може ли обаче да се приказва за избор сред най-хубавите и наложителното подмладяване, което беше дискутирано от БФС преди време. От последните няколко селекционери имаше клатушкане и в двете крайности - някои избираха най-опитните вероятни, с цел да се предпазят от възможни неточности и тимът да не натрупа доста загуби.

Други пък залитнаха към всеобщия избор на млади играчи, употребявайки това като предпазен механизъм - " залагаме на младите и им даваме време, само че не очаквайте резултати ".

 Георги Иванов: Още имаме шансове, борим се да станем първи Георги Иванов: Още имаме шансове, борим се да станем първи

Всичко това вкара националния тим и целия български футбол в един обаян кръг. Ръководството на БФС в това време бяга от отговорност, заявявайки, че си е свършило работата, осигурявайки " лагер, хотел, самолетни билети и база ", както постоянно припомня Йордан Лечков.

И по този начин до идната загуба и до идващия цикъл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР