Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство,

...
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство,
Коментари Харесай

Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите

Започвам идващите редове със смесени усеща. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и интригата освен, че не се толерират, само че и се отхвърлят безпардонно. Като се замислим, това са част от главните детайли, с които си служат манипулаторите. Тази тематика е „ хлъзгав терен ”. Някак надълбоко и обстойно е полето, на което се разпростира.

Ражда ли се човек манипулатор или след това става подобен

Всички знаем, че още от бебе, човек употребява някои манипулативни похвати – несъмнено, тогава просто няма различен избор. И това като че ли оправдава обстановката - битката за родителското внимание е главната движеща мощ на децата. Единствената опция дребното бебе да притегли внимание и да получи каквото желае, е като плаче – по този начин то на процедура манипулира своите родители и обкръжението си. На него, обаче му е простено – това е единственото му оръжие и метод на комуникиране. Но колкото повече пораства, толкоз повече обогатява своя боеприпас от манипулативни похвати и сигурно - с помощта на уменията си да попива и копира възрастните. Защото вижда, че по този начин реализира задачите си и склонява другите да вършат нещо срещу желанията си. Манипулацията обаче няма възраст и пол. Плашещо, нали? Но факт.

Как да познаем манипулатора?

Той е видимо благ човек, който все ласкае и прави похвали, знае по какъв начин да предразположи и да получи своето, по тази причина някак си ви оставя със смесени усеща след контакт с него. Струва ви се, че е прекомерно положителен и неотстъпчив в положителното си отношение към вас. Оставя един недействителен привкус на неестественост и фалш. Превъзнася ви и сигурно има причина за това. Вие може и да не я усещате, само че скоро ще ви стане ясно, че сте единствено марионетка в неговите ръце и задачата на този благ човек е изпълнена и постоянно в наш ущърб.

Той е мощен и могъщ човек, с позиции в обществото или пък просто следващият диктатор. Вътрешно, обаче е слаб, по тази причина се нуждае от вас и от външна опорна точка. Може да употребява нападателни подходи – закани, закани, неучтивост, да се възползва от дадена информация за вас или от делегирани му права. Той е без угризения и за него задачата постоянно оправдава средствата, а арсеналът му е доста богат.

Той е добър психолог. Така ловко познава струните на човешката душа, слабостите и комплексите и сигурно умее да се възползва от всички тях. Знае тъкмо къде да ви натисне, тъкмо коя струна да дръпне, с цел да получи своето. Било то, да ви провокира да кажете или извършите нещо, било то да ви предизвика да се чувствате по даден метод.

Той може и да е безусловно въздържан, само че с това и нападателен. Все той е жертвата, все другите са му отговорни, все той е недоразбрал. Той е толкоз слаб и беззащитен, и вие сигурно бихте свършили неговите каузи и отговорности доста по-добре. Да, в това се пробва да ви убеди, със своята пасивна позиция, все молещ за помощ, „ благият добряк ”. Самосъжалението обаче е поза и в последна сметка изиграните сме ние.

Той може и да е видимо апатичен и студен. Държи се студено и сякаш неутрално. Но той ловко сортира с кого и по какъв начин да контактува и каква операция да употребява. Неговото безразличие ни оставя комплицирани и незнаещи по какъв начин да реагираме. Той, обаче, има своя проект и сигурно си търси марионетка, на която да даде роля в своята игра. Привидно не ни обръща внимание, само че това нервира егото ни и в действителност притегля нашето любознание, а когато въпреки всичко ни окаже рядката чест да изиска услуга или друго, ние с подготвеност скачаме да се отзовем.

Да се противопоставим на манипулатора, само че по какъв начин?

За да не станем жертва на операции, въпреки че надали има някой, който да не е бил и в двете функции (манипулатор - марионетка), е добре да познаваме себе си и да сме наблюдателни към заобикалящия ни свят и най-много хората в него. Трябва да знаем кои са слабите ни страни, какви комплекси имаме, къде сме уязвими, какви са зависимостите ни и изпадаме ли в някакви крайности. Защото тъкмо там се целят манипулаторите, да не подценяваме психологическия им гений.

Да следим и проучваме обкръжението ни, също е от изключителна значимост, тъй като, когато някой манипулира, той го прави за. Може да е финансова полза, по-добри позиции в работата, в обществото, власт, персонални ползи, прекрачване на интимни граници, отмъкване на сътрудник, повреждане на връзки – другарски, интимни, брачни, работни и така нататък

Следва да запазим хладнокръвие, да не реагираме прочувствено и да не демонстрираме неспокойствие. Липсата на страсти и крайни реакции, обезоръжават и най-големия ни зложелател. Но да не преставаме да сме нащрек за всяко съмнително въздействие.

На операциите можем да отговорим с контраманипулации, с борба или просто с гордо вдигната глава да се надигнем и да заявим, че отхвърляме да бъдем въвлечени в това – каквото и да е то. Не се опасявайте да сте смели и да отбраните себе си и позициите си, щом знаете, че истината и правото са на ваша страна, само че не започвайте борба, която ще се окаже гореща прочувствена стихия, вместо необорим студен спор.

И да не забравяме, че манипулаторите се възползват от нашите страхове и недостатъци, от възприятието ни за непълноценност/малоценност, гордост/горделивост, желанието за лична значителност, виновност, правдивост, пристойност, женственост/мъжественост, злоба, почтеност, самолюбие, ревнивост, доверие и какво ли още не. А, ние сме тези, които с думи и жестове даваме козове в ръцете на близките.

В последна сметка доста грандиозни покупко-продажби в бизнес света са плод на умели операции, ежедневно някой манипулира някого – от това да получи нужното внимание, до това да получи мечтаното покачване в работата. Не постоянно, обаче задачата оправдава средствата. Защото съгласете се, че има разлика от плачещо дете, което желае нова играчка и манипулативен и безсъвестен човек в зрелост, който дели хората на „ ”нужни и ненужни ”, с цел да реализира пъклените си проекти, с цената на нещастни човешки ориси.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР