Започва важна седмица за европейската сигурност с днешната среща между

...
Започва важна седмица за европейската сигурност с днешната среща между
Коментари Харесай

Смисленият диалог с Русия трябва да разглежда и нашите тревоги

Започва значима седмица за европейската сигурност с днешната среща сред Съединени американски щати и Русия в Женева, както и с плануваните в идващите дни съвещания на Съвета НАТО - Русия и в границите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след среща с украинския вицепремиер Олга Стефанишина в централата на пакта в Брюксел.

Ще изслушаме паниките на Москва, само че смисленият разговор би трябвало да преглежда и нашите паники, уточни той. Столтенберг дефинира като значими напъните в търсене на политическо решение и за отбягване на въоръжен конфликт около скупчването на съветска военна мощност по украинската граница.

Подхождаме доброжелателно към договарянията. Знам, че с Русия постоянно може да се реализира съглашение. Не би могло тази седмица всички различия да бъдат решени, задачата е да се договорим за последващи срещи, разясни генералният секретар. Вярвам, че и от двете страни има воля за договаряния за отбягване на нов въоръжен конфликт в Европа, добави той.

Трябва да бъдем подготвени Русия да избра да употребява военна мощ, уточни Столтенберг. Посланието ни е, че сме единни и последствията от подобен ход биха били тежки - стопански и политически, означи той. Миналата седмица генералният секретар предизвести, че договарянията с Москва може да завършат с неуспех.

Вицепремиерът Стефанишина настоя Русия да не слага предварителни условия за договарянията, изключително с разполагането на толкоз военна мощ по границата с Украйна. Това е опит да се наложи дневен ред на договарянията. Трябва да се стартира с евакуиране на съветските сили от украинска земя, добави тя.

Стефанишина съобщи, че Украйна има суверенно право да избира съюзите, в които взе участие, и това не предстои на договаряния. Тя изрази вяра политиката на НАТО на отворените порти да не бъде преразгледана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР