Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй. Това каза

...
Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй. Това каза
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”

Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. Това сподели министър председателят Николай Денков преди съвещанието на министерския съвет.

Предприятието, което ще дава отговор за плана ще бъде капитализирано с още 500 милиона лв.. То ще стартира договарянията с компаниите, които би трябвало да построят седми блок до 2033 година, сподели още Денков.

Същото решение ще даде опция за подготовката за 8-и блок на атомната централа.
“За да вървят дружно и в границите на 2-3 години да бъдат подготвени и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените от 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ-а. Технологията на тези реактори е неповторима в света. Тя разрешава да се трансформира мощността им два пъти в доста къс период, което е доста значимо за постоянното ръководство на енергийната ситема, когато влязат в деяние ”, сподели министър председателят.
Ремонт в централата

Започва ремонт в АЕЦ “Козлодуй “. Това е началото на годишния планов ремонт на шести блок. Спирането на нуклеарната мощ е координиран.

Това се прави в съгласуваност с Централно диспечерско ръководство към „ Електроенергиен систематичен оператор ” ЕАД след авансово подадено заявление.

Успешното осъществяване на плануваните мероприятия е обезпечено с нужните запаси и дипломиран личен състав. Ремонтът ще бъде извършен според софтуерните условия и се планува да завърши до края на ноември.

По време на престоя на блока ще бъдат осъществени плануваните поправки действия.

Ще бъде направена профилактика и техническо обслужване на системите и оборудванията. Това ще обезпечи безвредната и надеждна употреба и постоянни енергийни доставки през есенно-зимния интервал.

Успоредно с това ще бъдат осъществени плануваните мероприятия, свързани с дълготрайната употреба на блоковете на атомната централа.

Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо нуклеарно гориво за идната 29-а горивна акция.

Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй ” работи според графика за електропроизводство.

Проблеми с АЕЦ-а

Върховният административен съд образува три каузи по тъжби против решението на Министерски съвет от 2 август 2023 година, с което плануваната площадка за създаване на нова нуклеарна централа на Площадка №2 на АЕЦ “Козлодуй “ е избрана за обект с национално значение и за народен обект.

Тримата жалбоподатели са притежатели на аграрни земи в региона на село Хърлец и желаят прекъсване на осъществяването на решение № 526 на Министерски съвет от 2 август 2023 година

По настояванията за прекъсване, съдържащи се в жалбите по трите административни каузи с № 7540/2023 год., № 7541/2023 год. и 7543/2023 год., Върховният административен съд ще се произнесе неотложно.

Площадката за новата мощ е определена от “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и е утвърдена от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Изграждането й е в сходство с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР