Започва ремонт и модернизация на Регионалния исторически музей в Ямбол.

...
Започва ремонт и модернизация на Регионалния исторически музей в Ямбол.
Коментари Харесай

Започва ремонт и модернизация на Регионалния исторически музей в Ямбол

Започва ремонт и рационализация на Регионалния исторически музей в Ямбол. Началото на строителните действия беше обещано през днешния ден със алегорична гала „ първа копка “ и водосвет.

Реконструкцията на музейната постройка е на стойност над 1,9 млн. лв., като от тях 1,2 млн. лв. са обезпечени от Оперативната стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година, а останалите – посредством заем от „ Фонд за устойчиви градове “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ремонтът е дълго чакан, уточни кметът на Ямбол Валентин Ревански и изрази вяра, че ще бъде приключен качествено и в период. „ Един план, който в предишния програмен интервал беше заложен като авариен, само че благодаря на екипа, че ще се случи в този програмен интервал “, сподели кметът на Ямбол.

Проектът планува и уголемение на досегашната постройка. Вторият етаж ще бъде наличен за хора с увреждания. Ще има и спомагателна зала за краткотрайни изложения, конференции и концерти. Ще бъде актуализирано вътрешното обзавеждане – витрини, художествено осветяване, което ще даде опция по напълно съвременен метод да бъдат експонирани най-ценните артефакти, посочи шефът на музея доктор Стефан Бакърджиев.

Проектът е съгласуван напълно с условията на експертите в музея. Предвидени са ограничения за енергийна успеваемост, тъй че да се сътвори и по-добра среда и за самите складове – със съответната климатизация и поддържане на мокрота, температура за предпазване на историческите полезности, акцентира арх. Георги Георгиев, който е създател на плана.

Срокът за привършване на ремонта е до края на декември тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР