Започва ръст на случаите на заразени. За последната седмица той

...
Започва ръст на случаите на заразени. За последната седмица той
Коментари Харесай

30% ръст на заразените само за седмица



Започва растеж на случаите на инфектирани. За последната седмица той е 30%. Докъде ще стигнем, ще забележим. Това предизвести основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му, нарастването е функционалност на нашето държание - какъв брой не съблюдаваме разпоредбите и какъв брой разрешаваме на вируса да се популяризира дейно.

За момента не виждам аргументи за коренна смяна на някои от ограниченията. Масово затваряне на градове нито обсъждаме, нито считаме да подхващаме. Много е дребен опитът ни с този вирус, най-малко още година ще се занимаваме с него, уточни той.

По мотив старта на образователната година и записаните случаи на инфектирани учители и възпитаници, доцент Кунчев съобщи, че в тази ситуация не може да се приказва за огнища. Той посочи също, че носителството и разпространяването в учебно заведение е доста по-ниско, в сравнение с в обществото. Затова няма да има затваряне на всички учебни заведения, може да има затваряне на паралелки, където има носители на вируса. Ако са наранени няколко класа, можем да преминем към затваряне на учебно заведение. Ако заболеваемостта е доста висока, можем да приказваме за затваряне на учебни заведения в дадена област, сподели още доцент Кунчев.

Но, по думите му, затваряне на учебни заведения на национално равнище може да се наложи по време на грипната зараза, която обичайно у нас е янаури-февруари. Кунчен акцентира, че не става дума за ваканции, а за образование в електронна среда.

Главният държавен здравен контрольор още един път акцентира какъв брой е значимо носенето на маски. Това е отговорност не към личното, а към непознатото здраве. Премиерът на много места носи маски. Там, където си разреши да не носи, има реакция, съобщи доцент Кунчев. " На множеството места не се употребяват маски и това води до повишаване на случаите. Няма по какъв начин на 7 млн. души народ да наложим носенето на маски, ние единствено можем да препоръчаме - всеки носи глава на раменете си, добави той.

Доц. Ангел Кунчев напомни, че на следващия ден е първият брифинг на Националния действен щаб. По думите му, не би трябвало да има промени в състава на щаба. Що се отнася до това, че министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов ще води брифингите, доцент Кунчев изясни, че той, като хазаин, ще участва постоянно на конференциите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР