Започва лятна АНТИСПИН кампания, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция.

...
Започва лятна АНТИСПИН кампания, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция.
Коментари Харесай

Започва лятна АНТИСПИН кампания

Започва лятна АНТИСПИН акция, оповестяват от Столичната районна здравна ревизия. Кампанията ще продължи до 31 август, като това е четвъртият стадий от акцията тази година.

Целта на акцията е повишение на информираността на младежите и на хората в риск за методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово излъчени инфекции. В рамките на осведомителната акция, на териториите на столичните плувни басейни ще бъдат предоставяни защитни средства и осведомителни материали.

СПИН се предизвиква от вирус наименуван ХИВ (човешки имунодефицитен вирус), който е открит през 1893 година във Франция от проф. Люк Монтание и екипа му, напомнят от инспекцията. През идната година е създаден тест за разкриване на ХИВ антитела. Ако не бъде лекуван инфектираният, ХИВ съвсем постоянно води до разрушение на имунната система, което прави тялото податливо на едно или повече болести, които нормално не засягат хората със здрава имунна система. Този стадий от развиването на ХИВ-инфекцията се назовава " СПИН ", допълват от инспекцията.

През първото полугодие на 2022 година за ХИВ са били изследвани 128 216 лица и са били открити 214 ХИВ – серопозитивни. От тях 63 % са български жители, а 37 % - чужденци. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните дами (128/86), показват още от инспекцията. Почти всички – 97 %, от новорегистрираните с ХИВ зараза са се инфектирали по полов път.

Инфекцията се предава при сексуален път, по кръвен път и пи отвесен път. По отвесен път инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене, напомнят от инспекцията.

През май тази година от Министерството на здравеопазването оповестиха данни от Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН, съгласно които от началото на 2023 година са открити нови 77 ХИВ-серопозитивни лица. Носителите на ХИВ-инфекцията в България са над 4100, а към 31 март 2023 година в секторите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН се наблюдават 2236 лица. От тях 2200 получават модерна антиретровирусна терапия. Терапията на болестта е безвъзмездна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР