Започва кампанията Ние броим врабчетата“ . На 20-и март всяка

...
Започва кампанията Ние броим врабчетата“ . На 20-и март всяка
Коментари Харесай

Започва кампанията „Ние броим врабчетата“

Започва акцията „ Ние броим врабчетата “. На 20-и март всяка година хора от целия свят насочат взор към една обичана и близка до домовете ни птица – врабчето. На този ден Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) дава старт и на акцията „ Ние броим врабчетата “, оповестиха от Българско дружество за защита на птиците.

Световният ден на врабчето се празнува към този момент 13 години и обръща внимание на тревожната наклонност в популациите на типовете врабчета по света. В редица огромни европейски градове врабчетата са намалели фрапантно или даже са изчезнали изцяло. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на задоволително зелени площи, замърсяването на въздуха, използването на пестициди в селското стопанство, повишаването на шума в градовете и други Птиците са знак за протичащото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са индикатор за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако изискванията за живот в градовете са неподходящи за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

През 2022 година Българско дружество за защита на птиците показа резултатите от 19-годишно изследване на широкоразпространените типове птици в България. Домашното врабче още веднъж е в категорията на намаляващите типове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 година до момента.

Кампанията „ Ние броим врабчетата “ ще се организира за седма поредна година, с цел да помогне в установяването на трайните трендове в популациите на типовете врабчета у нас, както и на аргументите за тези трендове. Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се организира на 22 април. В хода на тазгодишната акция „ Ние броим врабчетата “ от Българско дружество за защита на птиците са подготвили и доста изненади за участниците, които ще бъдат обявявани на страницата във Фейсбук!

Врабчето живее покрай индивида повече от 10 000 години. За доста от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни оказва помощ да се свържем с природата и дивия свят. В България се срещат пет типа врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето всекидневие е домашното врабче. По селата и измежду природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

20.03.2023- пролетното равноденствие

Започва акцията „ Ние броим врабчетата “

Да спрем да кичим дърветата с мартеници

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР