Започва делото срещу Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, и още

...
Започва делото срещу Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, и още
Коментари Харесай

Започва делото срещу Лиляна Деянова за незаконно усвояване на евросредства |

Започва делото против Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, и още шестима души, подсъдими за нелегално асимилиране на евросредства по стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. 

Събраните в хода на следствието доказателства сочат, че за времето от 2016 година до 25 април 2020 година групата нелегално е усвоила европейски средства за над 2 млн. лева Размерът на нанесените вреди може да се окаже доста по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно произвеждане, което не е завършило.

Петима от упрекнатите за злоупотреби с европейски средства бяха арестувани на 25 април 2020 година при профилирана интервенция на Столична дирекция на вътрешните работи и ДАНС под управлението и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на следствието към наказателна отговорност за присъединяване в незаконната група бяха привлечени още двама.

Предмет на следствие бяха 11 контракта за европейско финансиране, подписани от следени от групата компании на обща стойност 4 883 298,72 лева Във връзка със събраните от ДАНС и спецпрокуратурата доказателства Министерството на стопанската система предприе процедури по 100-процентова промяна на платените суми по 4 от договорите. Други три контракта бяха прекъснати, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че следени от групата сдружения, множеството от които без действителна стопанска активност, са кандидатствали за покупка на софтуерни артикули, вписвайки погрешни данни в приложената документи. Впоследствие разследваните сдружения заявили покупка на въпросния програмен продукт от непознато юридическо лице. То било записано от участник в незаконното съдружие и нямало комерсиална активност.

Лиляна Деянова бе в ареста за към 4 месеца, само че след това бе пусната под домакински арест. Брат ѝ Александър - Скилър пък реши самичък да влезе в ареста поради повдигнатото му обвиняване и отхвърли да заплати гаранцията от 50 000 лева, само че в последна сметка остана на независимост.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР