Започналият през есента на миналата година ремонт на Художествената галерия

...
Започналият през есента на миналата година ремонт на Художествената галерия
Коментари Харесай

Недовършен ремонт на Художествената галерия в Силистра застрашава български шедьоври

Започналият през есента на предходната година ремонт на Художествената изложба в Силистра, към момента не е завършил. 

В резултат на това огромна част от покрива е открита и след пролетните дъждове на втория етаж на постройката тече вода. 

Според шефа на културната институция Йордан Колев незавършеният ремонт на прокапалия покрив към този момент съществено заплашва произведения на известни наши художници , част от непрекъснатата експозиция на втория етаж на галерията. Влагата и мухълът се просмукват отвред. Уникалните платна на Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златю Бояджиев, Светлин Русев и други класици от богатия фонд са недостъпни за посетителите. 

„ Това е болна тематика на дребния ни екип. Ремонтът върви с доста мудни темпове. Ясно е, че когато нещо е непокрито, то стартира да тече. Опасност за картините има , влагата ги сгърчва, увисват. Сградата няма климатична апаратура, лятото е горещо, през зимата е студено “, показа Колев. 

Той добави, че екипът на галерията има подготвеност, при потребност, да реалокира над 300 шедьоври на изобразителното изкуство от втория на първия етаж. Това обаче значи, че галерията би трябвало да бъде затворена за изложения и гости. 

От компанията реализатор твърдят, че до такава обстановка няма да се стигне. Според тях краткотрайното заледяване на ремонта се дължи на неприятните метеорологични условия и на забавена доставка на материали.

„ Забавянето се дължеше на обстоятелството, че суровината за тези материали идва от Украйна и Русия. Те към този момент са налични и няма спънка, в случай че времето разреши, обектът да бъде приключен до края на май “, сподели Вергил Вергилов, представител на компанията реализатор.

Той добави, че всички провали, които течовете са нанесли по стените на изложбените зали, ще бъдат отстранени за сметка на компанията.

Средствата за ремонта на Художествената изложба са обезпечени по трансграничен план от 2018 година Те са в размер на 1,5 милиона лв.. Наложи се публичната поръчка да бъде обявявана три пъти, тъй като поради инфлацията и комплицираното осъществяване определените компании се отказваха. 

Заради покачването на цените на строителните материали, част от плануваните ремонтни действия отпаднаха. А от реновиране се нуждае и фасадата на постройката. За последно тя е била ремонтира преди към 20 години по план „ Красива България “.

Сградата, в която през днешния ден се обитава Художествената изложба в Силистра, е знакова за жителите на града. Тя е издигната през 1892 година за педагогическо учебно заведение по план на известния виенски проектант Едвин Петрицки, в жанр късен сецесион. По самодейност на тогавашния кмет Дянко Коджабашев силистренци събират средства, с цел да се построи постройката. В учебното заведение са се обучавали бъдещи учители за цяла Североизточна България. В постройката имало девет класни стаи и две библиотеки. 

През годините в постройката са се помещавали Съдебна палата, Административна палата, както и разнообразни музейни експозиции. 

Понастоящем постройката е монумент на културата с локално значение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР