Започналата преди години мегаакция на държавата по издирване на отпаднали

...
Започналата преди години мегаакция на държавата по издирване на отпаднали
Коментари Харесай

Издирването на учениците продължава по нови правила

Започналата преди години мегаакция на страната по търсене на отпаднали ученици и връщането им в училище продължава и тази година, само че по нови правила. Екипите по обсег към този момент ще трябват да вършат интегрирана оценка на потребностите на децата за да оферират по-адекватни ограничения по отношение на съответните случаи. Освен това, тази година те потеглят на обиколки един месец по-рано. Това стана ясно от проведеното неотдавна съвещание на Координационното звено по Механизма за взаимоотношение по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система.

" Екипите за обсег ще бъдат в допълнение подготвени да вършат интегрирана оценка на потребностите на децата и учениците ", обясни просветният министър проф. Николай Денков. По думите му се очаква до 20 септември да бъдат подготвени първите 140 специалисти, а до 30 октомври - всички останали.

С новата оценка ще се наблюдават всички фактори в живота и обществената среда на децата и учениците, както и възможните опасности от обществена изолираност или отпадане от просветителната система и други

" Това ще разреши на екипите да оферират по-адекватни ограничения освен за минимизиране на рисковете от отпадане или от струпване на спомагателни просветителни дефицити, само че и за възстановяване на обществената среда. Например подпомагане за адресна регистрация, записване на родителите в бюро по труда, обществено или различен тип подкрепяне по отношение на потребностите на фамилията, както и поддръжка за привършване на наложителния за записване в детска градина имунизационен цикъл ", прецизираха от МОН.

Водещи в оценката на потребностите на децата ще са експертите, които са разпознали риска - това може да бъдат учители, в случай че рискът е в учебна среда, или пък обществени служащи, в случай че сигналът за риск е изпратен до тях.

Най-голямата смяна спрямо досегашната процедура е, че обходите и приобщаването на децата назад в просветителната система ще стартират един месец по-рано - още от 16 септември - и ще продължат интензивно до края на октомври. Досега те са се правели през октомври и ноември. Целта е повече деца да бъдат привлечени, върнати и арестувани още при започване на образователната година.

В остатъка от образователното време екипите ще работят главно с децата, които не посещават постоянно занятия, както и с такива със слаб триумф. Вече са сформирани 1335 екипа, които ще търсят децата у дома. В тях се включват 19 915 преподаватели, обществени служащи, служители на реда, представители на общините и регионалните управи, районните ръководства на образованието и районните здравни инспекции.  Очаква се през септември и октомври да бъдат посетени над 20 500 деца.

Сред основните задания през тази година ще е и подобряването на координацията сред институциите - училища, обществени служби, полиция, регионална и общинска администрация, РЗИ и други Ще бъдат проведени образования за работа с осведомителната система, като фокусът ще бъде върху следене на всяка смяна в статута на обособените деца или възпитаници.

Всички тези новости са в резултат на установеното преди няколко седмици в разбор на МОН съществено " затихване " на Механизма. След усилената работа по него с забележим резултат сред 2017 година и 2019 година, през образователната 2020/21 година дейностите доста са намалели, признаха от министерството. Ако през 2019/20 година са били обходени над 11 000 адреса за връщане към учебно заведение на възпитаници в риск от отпадане, то от 1 септември 2020 година до юни 2021 година посетените адреси са само 3574.

Последиците се виждат и от данните за броя обхванати в образованието деца и младежи. Средният % на обсег за страната се повишава с към 0.4 процентни пункта на година от 2018 до 2020 година, докато през 2021 година остава неизменен по отношение на 2020 година - необхванатите са приблизително 5% от 5-16-годишните деца и възпитаници в страната.

" Може да се чака утежняване на този индикатор през идващите години, в случай че не бъдат подхванати ограничения за инспектиране на Механизма за обсег ", ясно предизвестиха от МОН. И посочиха, че избрани области на страната изискват изключително внимание.

" В Пазарджик, Монтана, Ловеч и Кюстендил процентът необхванати е непрекъснат за четирите години, само че в това време общият брой подлежащи на образование понижава всяка година. А в Пазарджик през последната година броят на необхванатите се усилва с над 200 деца и възпитаници по отношение на миналата година ", се споделя в разбора.

" Вследствие на пандемията през 2020/21 година работата на екипите по обсег беше нарушена. Това докара до по-малко върнати в клас възпитаници - 9630, по отношение на 11 110 за образователната 2019/20 година В същото време се усилва броят на децата, които в края на м. година са били разпознати в риск от отпадане - 20 521 ", изясняват още от МОН.

 

РИСК

За последните три образователни години по Механизма назад в системата са върнати над 61 734 деца, от които 2665 са отпаднали още веднъж. Други 25 299 са новоотпаднали и необхванати от образователната 2017/18 г. насам, регистрират от МОН.

Анализът на ведомството показва, че сега близо 1/4 от записаните в предучилищно или учебно обучение са в риск от отпадане, като този дял се е нараснал поради дългите интервали на отдалечено образование през последните две образователни години. Най-големи са рисковите групи в Пловдив, Сливен, Стара Загора, София-град, София-област, Бургас и Пазарджик. В Шумен, Ямбол и в столицата процентът на необхванатите в просветителната система се е нараснал от 10% на 13%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР