Започнал е вносът на медикаменти, които изчезнаха от аптеките след

...
Започнал е вносът на медикаменти, които изчезнаха от аптеките след
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Започна вносът на липсващи лекарства в аптеките

Започнал е вносът на лекарства, които изчезнаха от аптеките след настъпването на сезонните вируси и грип у нас. Очакват се 9100 опаковки вентолин и доставката на 15 150 опаковки пулмикорт през днешния ден. А още в петък са получени 25 000 опаковки инсулин деглудек. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR съветникът на здравния министър Асен Меджидиев - Аркади Шарков.

Той добави за получено съобщение от двама производители на изчезнали лекарства, че има проблем с вноса и доставки са вероятни в края на годината или началото на 2023 година

" Немалка част от вносителите се самосезираха, чака се ексклузивен импорт на някои лекарствени артикули, за други - интензивен успореден импорт ", разясни Шарков.

Съветникът на здравния министър обърна внимание на лекарите, когато изписват лекарствен артикул да е по отношение на късата характерност и заместващият медикамент да дава отговор на състава.

" Дефицитите не са единствено у нас. Ковид-19 нанесе доста вреди на веригите за доставки, немалка част от производствата се изнесоха от Китай в Индия. Има огромни забавяния на логистичните доставки. Имаме и ценова регулация, която прави по този начин, че от една страна цените на медикаменти у нас да са най-ниските в Европа - по този начин са преференциални за успореден експорт. Има го и противоположното - успореден импорт. Има и артикули, които напущат страната поради цена, която е под себестойността им ", уточни Шарков.

Износът на лекарства стопира автоматизирано, когато съществуването му падне под 65%. Специализираният съвет към министъра на опазването на здравето оказва значима роля при разпределението на медикаменти и попречване на рецесии с лекарства.

" В момента всеки е поставил картите на масата. Тези, които доставят лекарствените артикули, ясно е на кой къде му е проблематичната зона. С него е допустимо незабавно откакто се получи информация в Агенцията по медикаментите или Министерство на здравеопазването за липсващ артикул, свързваме се с търговеца и прецизираме какво се случва с този артикул. Важно е да има сходен вид връзка, вместо командно задаване на наставления от министерството ", разяснява здравният специалист.

Шарков маркира атрактивното възнаграждение като мярка, която да подтиква медици да работят с пациенти в отдалечени обитаеми места.

" Пътуващите лекари са единственото решене все още. Трудно може командно да се зададе, въпросът е да има положителни финансови тласъци, които зависят повече от НЗОК, а не толкоз от Министерство на здравеопазването ", добави специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР