Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер,

...
Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер,
Коментари Харесай

Нинова: Лобизъм и партиен егоизъм оставиха модела Борисов на власт


Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е министър председател, само че приключваме със кавги сякаш за процедури, зад които прозират ползи, лобизъм, партиен егозиъм и личностни амбции. С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към депутатите в декларация от името на група за края на 45-ото Народно заседание.

" Уважаеми български жители, единствено месец след изборите 45-ото Народно заседание завършва своята работа. Избрахте ни в това Народно заседание с огромни очаквания за смяна. Започнахме в еуфория, приключваме със кавги. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да е министър председател и кавги сякаш за процедури, само че зад тези сякаш процедури прозира друга истина - ползи, лобизъм, партиен нарцисизъм и личностни упоритости.

Вместо съединението да ни направи мощни против модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби и моделът продължава да ръководи. Нещо повече - продължава да се подиграва с парламентарната република.

Вместо в този момент да е тук по силата на решението ни от сутринта да дойдат на парламентарен надзор, той стои в хола в Банкя и ни дава препоръки и лъже за финансово-икономическото положение на страната ", съобщи още Корнелия Нинова и акцентира, че остатъкът, разгласен от премиера в оставка, е единствено на хартия.

" Няма 115 млн. лева остатък от напредък в стопанската система, а поради 660 млн. лева, взети от концесията на летище " София ", посочи водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея до ден сегашен на финала на Народното събрание се харчи с 200 млн. лева, отвън правила, отвън Народно заседание.

" Българска социалистическа партия бяхме единствената партия, която изиска с план на решение да задължим Борисов да внесе актуализация на бюджета. Никой от вас другите партии не пожела това решение да стане факт.

Днес сме още веднъж в унизителната обстановка Борисов да лъже, че приключва 4-месечието на годината с остатък от 115 млн. лева, тъй като стопанската система процъфтявала и растяла, макар рецесията. Че той си живее в неговия фиктивен свят, е ясно. Българският народ да е наясно - няма 115 млн. лева остатък от напредък в стопанската система, а има евентуално този регистриран на хартия остатък поради едни 660 млн. лева, взети от концесията на летище " София " преди месец. Продажба на националния интерес за едни 660 млн. лева Сякаш не чуваме бизнеса и не виждаме действителните индикатори на стопанската система. Сякаш не виждаме стотиците банкрутирали дребни и междинни предприятия.

Вместо да се обединим и през днешния ден той да е тук и да го питаме, а не да приказва отвкъщи небивалици, ние сме в положение, че ние си тръгваме, а той продължава ", уточни още Корнелия Нинова.

Ние бяхме и оставаме себе си - партия с стратегия и цели и не се влияем от залитанията на новите, нито от съпротивата на модела, посочи водачът на левицата.

" Какво ни отличи през това време - един месец от всички други партии? Новите ни нарекоха партия на статуквото и високомерно отхвърлила нашето оферти. Накичихте се с етикети партия на митинга. Когато не сте си помисляли за митинг, в продължение на 4 години, Българска социалистическа партия тук се бореше с това статукво. Ние изрично не сме статукво на Борисов и модела му, само че сме систематична, поредна, кардинална партия, която каквото правеше в последните 4 години, това прави и в този момент ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ за този един месец всички партии в Народното събрание са се отказали от обещанията си. " Ние от нито едно. Не единствено че не се отказахме, а ги внесохме като оферти, политически аргументирани и финансово обезпечени. Ние бяхме и оставаме и ще бъдем себе си - партия с стратегия и цели, които не са конюнктурни. Те не се въздействат нито от залитанията на новите, нито от съпротивата на модела. Сигурна съм, даже да не го признаете, че се уверихте, че смяна на модела без Българска социалистическа партия е невъзможна ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

" Със страдание споделяме, че този парламент за един месец не одобри нито един закон в интерес на хората, с изключение на Изборния кодекс. Не направи нито един парламентарен надзор към нито един министър от държавното управление на Борисов ", съобщи още водачът на Българска социалистическа партия.

" Това са обстоятелствата. Оценката би трябвало да оставим на хората, които ни изпратиха.

Какво ни събра първоначално?

Борбата с корупцията, със задкулисието, с парелната страна и желанието този модел на ръководство да бъде преустановен. Започнахме от първия ден с действителни дейности и внесохме предложение за мораториум върху избрани дейности върху държавното управление на Борисов. Уви, новите партии в Народното събрание, не разбираме за какво, блокираха този мораториум в първите дни, загубихме една седмица и стана факт, че Борисов си назначи хората във вторите и третите равнища. Сега даже " Изправи се! Мутри вън! " да бъде поправено, няма по кое време. Зацикли и правосъдната промяна. В процедури се удави общото ни предпочитание закрием Специализирания съд и прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене ", съобщи още Корнелия Нинова.

По думите ѝ до момента в който депутатите умуват по какъв начин да реформират прокуратурата, през днешния ден пред нея стои огромно предизвикателство - Светослав Илчовски. " Ако сме правова страна, от дълго време прокуратурата трябваше да се е самосезирала ", посочи още Корнелия Нинова.

Ние желаеме непоклатимост и даваме вероятност - през днешния ден се докарахме до положение никой да не приказва с никого в Народното събрание, посочи още Корнелия Нинова.

" Уважаеми сътрудници, народни представители, има разнообразни времена, разнообразни парламенти. Ние не приказваме с ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация не говореха с Атака, а Марешки с Движение за права и свободи ", изясни Нинова. По думите ѝ обаче в никакъв случай не е било никой да не приказва с никого в един парламент.

" Днес и в този момент се докарахме до това положение. Никой да не приказва с никого. Ще минат и тези избори, които се задават, само че втори подобен неуспех и изключително в рецесия, хората няма да ни простят. Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа рецесия. Е, към този момент сме изправени пред нея. В рецесия се желае разсъдък, непоклатимост и вероятност. Ние имаме решение. Ние желаеме непоклатимост и даваме вероятност. Остава да се откри разсъдък в бъдещия парламент за положителното на България и с грижа за хората ", съобщи още водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР