Започна заседанието на 50-тия юбилеен Конгрес на БСП в зала

...
Започна заседанието на 50-тия юбилеен Конгрес на БСП в зала
Коментари Харесай

Станишев и Пирински влязоха в ръководството на 50-ия конгрес на БСП

Започна съвещанието на 50-тия юбилеен Конгрес на Българска социалистическа партия в зала 1 на НДК. За делегати са определени 976 души, от тях досега са регистрирани 793. Има нужното болшинство и можем да стартираме работа, разгласи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя заяви, че делегациите от Ловеч, Видин и Монтана закъсняват заради метеорологичните условия.

Ръководството на 50-ия Конгрес беше допълнено с някогашни ръководители на партията и на Народното събрание - Сергей Станишев и Георги Пирински. Част от него стана и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Михаил Миков също беше препоръчан да влезе в управлението на Конгреса. Той обаче отхвърли. Благодаря, не искам да вземам участие в това управление, съобщи Миков.

Очаква се на форума да участват над 500 посетители - близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото национално заседание, представители на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", евродепутати, общински и регионални ръководители на Българска социалистическа партия от цялата страна. Заради изключителната епидемиологична конюнктура, в която се организира форумът, за присъстващите са обезпечени маски и дезинфектанти.

Дневният ред планува да бъде показан политически отчет, който включва доклад на Националния съвет на Българска социалистическа партия и на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ". Ще бъде прегледан и доклад на депутатите на Българска социалистическа партия в Европейския парламент, както и доклад на Общопартийната контролна комисия на Българска социалистическа партия. Ще бъде определен Национален съвет на Българска социалистическа партия и ръководител и членове на Общопартийната контролна комисия на партията. Очаква се гласуването да стартира в 20.00 часа през днешния ден.

Конгресът на левицата се чака да разиска Резолюция против деянията и настъплението на неуважено и неонацизма в Европа, както и Политическа декларация за развиването на Българска социалистическа партия и целите на нейната политика. Делегатите ще прегледат и Резолюция към нова политическа стратегия " Социализъм в 21 век ".

Над 1000 са претендентите за членове на новия Национален съвет

За първи път конгресът не избира водач, откакто преди две седмици това се случи с първия директен вътрешен избор. Тогава гласоподаваха близо 54 хиляди от общо 80-те хиляди социалисти, а 80% от участвалите във вота поддържаха Корнелия Нинова. Така че огромната борба на този конгрес ще е за състава на новия Национален съвет. Над 1000 са претендентите за към или под 150-те места. Номинациите за Национален съвет се вършат от делегатските събрания по места с поддръжка на подобаващ брой членове, оповестява " 24 часа ".

По правилник в пленума има и квоти - по един представител от всеки изборен регион, не по-малко от 20% от състава се избира с обособена младежка листа, управлението на парламентарната група, шефовете на Младежкото обединяване, на Обединението на жените-социалистки и на Движението на ветераните. Така общият състав на пленума доближава близо 190 души.

Битката за Националния съвет в действителност ще постави финала на борбата на Корнелия Нинова с вътрешната съпротива . Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си обезпечи поддръжка и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите към този момент ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова нееднократно се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я неодобрява в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А неотдавна, след старта на акцията за водач и повишаване на напрежението сред Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин главен конкурент, лидерката бе неодобрена в някои значими решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима значимите решения в Българска социалистическа партия в интервала сред съвещанията на конгреса и дефинира политическата активност на партията. Сред които одобряването на водачите на листи за парламентарните избори, претендентите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за присъединяване в изпълнителната власт. По правилник той заседава не по-малко от един път на два месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР