Започна ребихилитацията, укрепване и изграждането на съоръжения по туристическите пътеки

...
Започна ребихилитацията, укрепване и изграждането на съоръжения по туристическите пътеки
Коментари Харесай

Туристическите пътеки край Седемте Рилски езера ще бъдат укрепени

Започна ребихилитацията, подсилване и построяването на уреди по туристическите пътеки в Рила оповестиха от Националния парк.

Това ще стане по следните направления - от горна лифтова станция - х. Рилски езера – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака - Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера ".

Целта е понижаване на ерозията и ограничение свличането на земни маси в езерата.
Предвижда се да бъде сложена естествена каменна настилка, типична за региона. 
 
С цел ограничение на отрицателните въздействия от засиленото човешко наличие в циркуса на Седемте езера, от дирекцията възнамеряват да дават повече информация за посетителите, да укрепят главните туристически пътеки, с цел да се понижи ерозията по тях и да обезпечат по-добър надзор на туристическия поток.

Предвижда се езерата да бъдат почистени от растителност и дънни отлагания, както и възстановяване на мониторинга на посетителите и на положението на екосистемите.

От управлението на Национален парк " Рила " молят към всички туристи в региона да проявят отговорност и да понижат своето влияние върху екосистемите като се движат единствено по маркираните туристически пътеки и да не употребяват нерегламентирани коли за достъп до циркуса.

Преди дни на научна конференция бяха изнесени данни, че  езерата са застрашени от последователно заблатяване и изгубване.

Всички научни изследвания в региона ясно показват, че главната опасност за езерните екосистеми е интензивният туризъм. Двата съществени фактора, които влияят отрицателно са ерозията по туристическите пътеки, водеща до срутване на земни маси в езерата и органичните замърсители от хижата и палатковите лагери в циркуса.
Всичко това води както до затлачване на езерата, по този начин и до приток на спомагателни хранителни субстанции, създаващи условия за развиване на нетипична растителност, която също способства за заблатяването.

Заключението и на учени, и на хората, работещи в практиката е, че с цел да спасим езерата и спрем заблатяването би трябвало да се ограничи действието на двата съществени фактора, които го предизвикват.

Ако желаеме това да се случи, без крайни ограничения като ограничение на достъпа, би трябвало всички гости в региона да проявят отговорност и да понижат своето влияние върху екосистемите като се движат единствено по маркираните туристически пътеки, не навлизат в езерата, не замърсяват, не бивакуват отвън избраните места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР