Започна програмата на Министерството на отбраната за подготовка на кадри

...
Започна програмата на Министерството на отбраната за подготовка на кадри
Коментари Харесай

Започна програмата за подготовка на кадри за резерва на армията

Започна програмата на Министерството на защитата за подготовка на фрагменти за запаса на армията. 6-месечното образование на резервистите ще се организира в Националния боен университет „ Васил Левски “ в двата му факултета във Велико Търново и в Шумен.

91 дами и мъже от цялата страна започнаха през днешния ден военната си подготовка за резервисти в Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново. Капитан Явор Николов е пълководец на Първа рота резервисти: 

„ Очакванията ми са преди всичко да се опазим в идващите 6 месеца, да бъдем живи и здрави, защото това е нашето служебно семейство. Да имат претекст, да имат кураж, да покажат положителни познания и умения за в бъдеще да бъдат почтени бранители на нашата татковина, в какъвто и аспект да бъде това “. 

Бъдещите резервисти са от цялата страна с разнородни специалности и са на възраст от 20 до 39-годишни. Кандидатствали са 290 души. След привършване на образованието в Националния боен университет резервистите ще могат без конкурс да влизат в армията, както и в държавната администрация, и в системата за отбрана на националната сигурност.  

„ Жени Недкова Делянова съм, на 28 години, касиерка. Приемам го като предизвикателство. Харесва ми самата специалност. Възнамерявам да си продължа кариерата в армията “. 

„ Казвам се Стивън Маджарсдки, на 21 години, от град Монтана. Завършил съм Стопанска професионална гимназия „ Васил Левски “. Имах предпочитание от дребен да се запиша да изкарам школа и по-късно да продължа да стана боен. Това ми подхожда най-вече. Надявам се, че всичко ще мине обикновено “. 

„ Бойко Караджов от Харманли, на 34 години, охранител. И аз го одобрявам като предизвикателство за дисциплинираност, за всичко останало. На този стадий ми харесва в доста връзки – като работа, като отношение към хората, парите също “. 

„ Марияна Димитрова от Тутракан, на 26 години, специалността ми е куолити ашурънс – това е тестване на софтуери. Мотивът ми да бъда тук е, че постоянно съм знаела, че моето място е тук, като предопределение, нищо съответно – просто зная, че би трябвало да върша нещо друго. Да върша нещо, което не обичам е по-мъчително, в сравнение с да бъда тук. Семейството ми не са военни, бяха горди и щастливи, пожелаха ми триумф “.  

Успех на първите резервисти пожела и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев и дефинира началото на програмата като показателен ден, а задачата ѝ съобщи: 

„ Повишаване състава на запаса на въоръжението сили и повишение на броя на българските жители, които са решили да се причислят към българската войска и към въоръжените сили. Окривим началото на един пилотен план на Министерството на защитата с вярата, че този план ще бъде сполучлив и че българските жители, които са показали волеизлияние да се образоват и да бъдат готови за задачата за отбрана на националната сигурност, ще бъдат задоволително доста, с цел да може Българската войска да има по този начин нужния запас и да се попълни настоящия некомплект от военнослужещи “. 

Това не е нов тип казарма, уточни началникът на НВУ бригаден военачалник Иван Маламов и изясни какво ще включва 6-месечната подготовка на резервистите: 

„ Ще включва самостоятелна, специфична и групова подготовка. Нашата задача е като реализатор на политиката на МО да помогнем за решаването на този проблем, а точно некомплекта за армията, само че също по този начин да помогнем за подготовката на всички български жители, които би трябвало да вземат присъединяване при защитата на нашата татковина “.  

При приемане на тазгодишния бюджет от Министерството на защитата ще упорстват за нарастване на възнагражденията на военните и на парите за армията, уточни заместник-министърът Александър Петков и разяснява плана за резервистите, който настоящето държавно управление наследи от предходното: 

„ Очакванията са да се развие и от тук нататък резултатите да са все по-добри. Недокомплектът е към 20 %, тъй че колкото може да се спомогне с недокомплекта на армията, това ще бъде една стъпка в възстановяване на тези резултати. Нашите планове са да настояваме за нарастване на възнагражденията и за увеличение на бюджета за армията, както и за обособяване на бюджета за превъоръжаване “.  

Следващият интервал, в който ще се организира срочната работа в доброволния запас, ще стартира през юли 2022 година

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР