Започна премахването на павилиони, сергии и всевъзможни търговски съоръжения, които

...
Започна премахването на павилиони, сергии и всевъзможни търговски съоръжения, които
Коментари Харесай

Мъка в Пловдив! Бутат култова кръчма и пазар

Започна премахването на павилиони, сергии и всевъзможни търговски уреди, които от няколко десетилетия се обитават на ул. "Младежка " в Пловдив. Това значи, че една от емблематичните кръчми, която на 1 април ще стане на четвърт век, също би трябвало да бъде разрушена и да остане в предишното. Поне в сегашния ѝ образ.

Сагата за тържището, чийто концесионер бе Атанас Червенков - Райфъла, завърши при започване на годината, когато съдът разпореди преустановяване на концесията, а парцелът бе върнат още веднъж на Община Пловдив. Търговската улица обаче ще излезе от опеката на Оперативна програма "Общински пазари ", като съгласно плана на новия Общ организационен проект цялата улица се трансформира в зелена зона за отдих и рекреация, оповестява trafficnews.bg.

"Смятаме да създадем улицата по модела на "Марица Юг " - линеен парк с всички нужни за естествената отмора на хората уреди ", уточни кметът на регион "Централен " Георги Стаменов.

За задачата всички търговски обекти по улицата би трябвало да бъдат отстранени. В средата на февруари от районната администрация и Оперативна програма "Общински пазари " са създали обход на улицата и са уведомили всички търговци, че би трябвало да отстранен павилионите си. По предпочитание на хората там е реализирано съглашение това да стане непринудено в 14-дневен период.

"Всички оборудванията би трябвало да бъдат отстранени, защото са инсталирани без надлежни документи. Срокът, даден от тяхна страна, изтече, а дребна част са отстранени. Идната седмица ще стартираме да издаваме констативни актове, а в случай че и тогава не бъдат отстранени ще предизвикваме процедура по наложително унищожаване посредством издаване на заповеди ", изясни Стаменов.

Към момента едвам няколко обекта на улицата са отстранени, само че част от останалите към този момент са затворени. Не липсват обаче и доста отворени магазини. "Младежка " напомня далечното минало на някогашната комерсиална улица от хотел "Тримонциум " до "Петко Д. Петков ". Там обаче тържището от дълго време остана в предишното, а на негово място бяха издигнати огромни търговски центрове.

"Тази зона би трябвало да възвърне очарованието от предишното като една спокойна зона за отмора ", уточни Стаменов.

Районният кмет изясни, че се планува пускане на процедура за правене на план за зоната. Идейната фаза ще дефинира и точни какъв ще е новият образ на зоната. Местната администрация обаче залага на линеен парк от Областна администрация до "Славейков ", а в долната част пък ще се възвърне цялото пространство за отдих и отмора.

Има обаче един наложителен детайл, който ще участва в целият развой по концептуализиране на новото пространство, неговия образ и условия. Това са хората.

"Вече направихме среща с живущите в зоната и поех ангажимент към тях на равнище задание за планиране те да бъдат включени в процеса. Техните хрумвания и стремежи ще бъдат инкорпорирани в плана, с цел да може в действителност това място да бъде функционално и обичано от хората, които живеят там ", безапелационен е Стаменов.

Емблематичното заведение "Водолаза " също е част от ландшафта и няма да има изключение за него. Той няма да може да продължи да съществува в същия си тип. Това обаче не значи, че не могат да се търсят разновидности за неговото предпазване по една или друга форма.

"Водолазът е едно заведение с изключителна история в годините. Аз съм пладнешки, че в този му архитектурен образ, то не може да продължи да съществува ", уточни Георги Стаменов.

Той обаче акцентира, че е въпрос и на публично разискване и визия дали подобен вид заведение може да бъде съхранено. Ако заведение на това място въпреки всичко се планува, въпрос на предпочитание на индивида, който ще наеме терена е дали заведението да бъде кръстено още веднъж по този начин и по този метод един тип да остане.

"Знаете, че насреща има красива скулптура, която дава прелестен образ на зоната. Може да се направи алея на паметниците. Да се постави Бранденбургската врата, Статуята на свободата и така нататък Въпрос на архитектурно решение е ", уточни Стаменов.

Именно поради това, той уточни, че желае живущите да вземат участие в проектирането на устройството на зоната, с цел да може да удовлетвори в оптималната степен всички.

Това обаче значи, че при всички случаи заведението ще бъде отстранено, а дали последващо ще резервира паметта му е въпрос на консенсус.

"В непосредствена непосредственост се утвърди пазар - наоколо до Гребната база, там където на времето бе изместен Четвъртък пазара ", уточни Георги Стаменов. Той е сигурен, че работещото пазарище ще обезпечи задоволително добре живущите в квартала.

Това обаче не изключва опцията за краткотрайно отделяне на зони на "Младежка " от вида на фермерски пазар за няколко часа в избран ден, зони по празници - за цветя, мартеници и така нататък

"Това са следващи решения, които администрацията ще преглежда, при предпочитание. Всички живущи там са възмутени от типа на този пазар и неговото стопанисване. От санитарна панорама точка е просто извънредно. Недопустимо е в 21 век да има зона в подобен тип. В последна сметка приказваме за изцяло естетизиране и привеждане на зоната в привлекателен и естествен тип ", безапелационен в кметът на регион "Централен ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР