Започна предсрочното гласуване в цяла Австралия за реформа, която за

...
Започна предсрочното гласуване в цяла Австралия за реформа, която за
Коментари Харесай

Австралия гласува на референдум за включване на коренното население в конституцията

Започна предварителното гласоподаване в цяла Австралия за промяна, която за първи път ще признае коренното население в конституцията от 1901 г, съобщи Агенция Франс Прес.

Предложението – което също би дало на хората от Първите народи правото да бъдат съветвани по отношение на политики, които ги засягат – има поддръжка на малцинството от обществото.

„ Борим се да не допуснем спомагателен пласт администрация в нашата конституция “, сподели 60-годишният деятел на лагера, който не поддръжка промяната Дий Дючесн, когато стартира предварителното гласоподаване в Сидни.

Хората, които не могат да гласоподават в деня на референдума на 14 октомври, могат да изберат да гласоподават предварително.

Избирателните секции отвориха в Нов Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия и Австралийската столична територия. Те отвориха предния ден и в останалата част на страната.

Пред изборна секция в центъра на Сидни деятели на двете страни раздадоха брошури.

Поддръжник на предлагането да се впише коренното население в конституцията беше написал „ да “ с тебешир на тротоара.

„ Искам да разпозная нашите първи австралийци и ето по какъв начин те желаеха да бъдат разпознати. Мисля, че гласуването е доста просто нещо, което да поискате да извършите. “ - сподели Карън Уайът, 59-годишен доброволец за „ да “ лагера.

Тревър Виенсън, 36-годишна здравна сестра, съобщи пред Агенция Франс Прес, че ще гласоподава с „ не “:

„ За мен това е делене, предизвиква повече проблеми, в сравнение с е належащо. “

„ Защо да трансформирам нещо, което не е счупено? “

50-годишната библиотекарка Ясмин Тадич се надява, че ще има „ всеобща поддръжка “ за вота с „ да “.

„ Време е да признаем най-дълго съществуващата просвета в света... би трябвало да прегърнем и ценим хората от коренното население на първите народи. “ - разяснява тя.

Повече от два века след " бялото заселване " на Австралия, към момента има тенденцияместните хорада умрат доста по-млади млади и да живеят в беднотия.

Поддръжниците на конституционната корекция споделят, че вслушването в мнението на туземците и жителите на островите от Торесовия пролив би помогнало да се приготвят работещи политики.

Противниците споделят, че в проекта липсват детайлности, основава ненужна администрация, основава расово разделяне, дава специфични привилегии на коренното население и няма да направи доста за възстановяване на ситуацията им.

Социологически изследвания демонстрират, че лагерът „ да “ е с малко над 40 % поддръжка, а „ не “ - с близо 60 %. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР