Започна новата учебна година за над 700 хиляди български ученици.

...
Започна новата учебна година за над 700 хиляди български ученици.
Коментари Харесай

С пожелания за присъствено обучение започна учебната година в цялата страна

Започна новата образователна година за над 700 хиляди български възпитаници. Децата ще учат присъствено. Под опасност от онлайн образование са учебните заведения на газ, в случай че не успят да платят по-високите сметки. Президентът, министър председателят и просветният министър увериха, че ще има естествен образователен развой в цялата страна и учебни заведения няма да не се затварят.

Новата образователна година стартира за близо 717 хиляди български възпитаници. Тази година първокласниците са над 57 хиляди, а учебните заведения, които отвориха порти - над 2300. Учебната година стартира присъствено, само че съгласно просветното министерство има заплаха обособени паралелки да минават на онлайн образование. Директорите се тормозят и че до онлайн образование може да се стигне и там, където учебните заведения няма да могат да платят сметките си за газ.

На днешния ден най- щастливи и нетърпеливи са първокласниците.

" В учебно заведение да четем, да не се караме, да не се бием, да се учим, да сме доста положителни ", споделя Мишо, 1 клас.



" Начало на доста работа, съчетана с наслада, несъмнено, и като класен началник на нов първи клас, естествено, чакам приятна изненада от тези положителни деца ", добави Екатерина Минголова, начален преподавател.





На празник като на празник - тъкмо в 10 часа в най-голямото столично учебно заведение - 18-то, прозвуча химнът и беше повдигнат националниът байрак. Сред гостите бяха служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов, както и посланиците на Япония, Съединени американски щати и Мароко, поради езиците, които се учат тук. Първият звънец удари министърът и 168 първокласници поеха към първия си учебен чин.



Новата образователна година стартира присъствено както и предходните по време на Ковид 19. Просветното министерство обаче разгласи, че при потребност обособени класове ще минават на онлайн образование. Здравното ведомство пък предложи обособените класове да не взаимодействат между тях, да учат единствено в една стая, а в учебните заведения да се влиза от няколко входа.

" Присъствено, изключително тази година, тъй като ще мога да се опозная с новите ми съученици и по принцип не е доста прелестно като си самичък у дома ", разяснява Явор, 8 клас.





Тази образователна година има заплаха от онлайн образование и по друга причина- в случай че учебните заведения на газ не могат да платят сметките си и децата останат на студено. Ще поеме ли обаче страната тези пари?

" Ние сме в бюджетна процедура и по отношение на индивидуализацията на обстановката на всяко съответно място ще се преценя по какъв ред в границите на закона ще се преодолеят възможните, наблягам, усложнения по отношение на икономическата ситуция в страната ", сподели Сашо Пенов, длъжностен министър на образованието и науката.



Мога да ви уверя, че служебното държавно управление ще направи всичко допустимо учебни заведения, детски градини, лечебни заведения да не затварят заради липса на отопление, съобщи президентът Румен Радев.

" Това, което ще направи държавното управление, е да обезпечи обикновено наличие, естествен образователен развой във всички учебни заведения в страната. Да не отклоняваме децата от присъствената форма на образование, да не бъдат отдалечено и присъствено смесените форми. Ще се положат всички старания да забравим рецесиите - здравни и енергийни ", разяснява и служебният министър председател Гълъб Донев.



Така - с обещания за решения стартира новата образователна година в над 2300 български учебни заведения. И с вяра - да бъде по-добра и по-здрава от миналата. На добър час!

Репортери: Елиана Димитрова, Ирина Цонева, Десислава Маркова
Оператори: Константин Викторов, Стоян Мицов, Огнян Колчаков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР