Над 600 украински деца влязоха в клас във Варна. 15

...
Над 600 украински деца влязоха в клас във Варна. 15
Коментари Харесай

Емоция и вълнение в първия учебен ден за украинските деца у нас

Над 600 украински деца влязоха в клас във Варна. 15 от тях са признати в ОУ " Георги С. Раковски ". За по-бързата им акомодация учениците ще имат повече часове по български език през цялата образователната година. За страстта и вълнението в първия образователен ден споделя Даниела Цекова.

За 15 украински фамилии, намерили у нас избавление от войната, днешният ден е по-различен. Децата им ще учат в българско учебно заведение, измежду нови другари.

" Аз чакам от учебно заведение положителни познания и хубави другарства ", споделя Артьом, 2 клас.

" Дойдохме в България на 8-ми юли. Искаме детето ни да учи тук, във Варна. Синът ни с голямо неспокойствие чака да стартира учебно заведение и да научи добре български ", споделя Альона.

Децата от Украйна се насочват към учебни заведения, в които има незаети места.

" От март синът ми учи български език. Да е тук, измежду децата, е най-хубавото за него. За нас е значимо да поддържа връзка, а не да учи самичък, пред един компютър, както до момента ", споделя Юля.

" Дъщеря ни ще е трети клас тук. Страхувахме се, че може да не намерим място за нея, само че в този момент тя има своя клас, своите учители и съученици и всичко към този момент е наред ", споделя Юлия.

" Предвидили сме групи занимания по ползи, една група в начален и една в 5-7 клас за занимания по български език, асимилиране на български език, с цел да помогнем на тези деца ", изясни Димитър Димитров - шеф на ОУ " Г. С. Раковски ", Варна.

Най-много са деца от Украйна са признати в подготвителни групи, а също в 5-и и 6-и клас. Учениците със специфични просветителни потребности са ориентирани към профилираните образователни заведения.

кореспондент Даниела Цекова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР