Започна доставката на оборудване за компостиращата и сепарираща инсталации на

...
Започна доставката на оборудване за компостиращата и сепарираща инсталации на
Коментари Харесай

В Разград започна доставката на оборудване за компостиращата и сепарираща инсталации

Започна доставката на съоръжение за компостиращата и сепарираща съоръжения на Регионалното хранилище за битови боклуци в Разград.

Машините и апаратурата се закупуват след осъществяване на публични поръчки с обособени позиции за всяко оборудване, за част от тях се постанова процедурите да се проведат наново заради липса на претенденти за обезпечаване на доставката – изясни ръководителят на плана Недим Тахиров. Междувременно вървят и строителните работи по построяването на актуалното оборудване, което ще способства за възстановяване на качеството на околната среда за жителите в общините от област Разград посредством понижаване на обвързваните с депонирането на боклуци нездравословни излъчвания. По европроекта към този момент са изпълнени работи за 1 300 000 лева

Днес бе доставен мини преден товарач, който до построяването на инсталацията ще се съхранява до неотдавна получения по същия план трактор в Центъра за събиране и краткотрайно запазване на рискови боклуци от бита в Разград. Впоследствие ще бъде осъществено образование за работа с техниката и тя ще бъде употребена за оперативната работа на инсталацията, обвързвана с товарене, разтоварване, разбъркване и преправка на разделно събраните зелени боклуци, както и за разпространяване на компост по аграрни и горски площи.

Автопаркът, който ще обслужва сепариращата и компостираща съоръжения, ще включва още: два сметосъбиращи автомобила с контейнери, огромен преден товарач, мотокар. Ще се доставят и мултилифт контейнери.

Целта на плана „ Проектиране и създаване на компостираща апаратура и апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци за общините от РСУО Разград ” е да се понижи количеството депонирани боклуци на територията на общините членки на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците – Разград, Лозница, Самуил, Цар Калоян, Завет, Исперих и Кубрат – посредством обезпечаване на спомагателен потенциал за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци и за разделно събиране и оползотворяване на зелените биоотпадъци посредством компостиране. Това ще бъде реализирано посредством създаване на компостираща апаратура и апаратура за авансово отнасяне, както и обезпечаването на уреди, съоръжение и техника за разделно събиране и превозване на зелените боклуци. Първата копка на плана, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 година “, бе направена в края на януари 2022 година Общата стойност на плана е 13 563 028,56 лева, от които 7 302 398,35 лева са от Европейския фонд за районно развиване, 1 288 658,53 лева – национално съфинансиране, 4 971 971,68 лева – съфинансиране от бенефициента/партньорите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР