Заплатите в София през юни продължават да нарастват след като

...
Заплатите в София през юни продължават да нарастват след като
Коментари Харесай

Страхотна новина за заплатите в София

Заплатите в София през юни не престават да нарастват откакто през месеците април и май имаше прочут спад. Средната заплата в столицата за юни е 1838 лева, което е със 72 лева повече от февруари, последния месец преди въвеждане на изключителното състояние, написа.

В рамките на година междинната заплата в София е повишена със 108 лева (+6,2%), демонстрират данните на Национален статистически институт.

В множеството области на страната междинните заплати са се възстановили след спада през март и април и към този момент са по-високи от предкризисното равнище. Средното нарастване на заплатите по отношение на февруари е с 3,6% като в другите области най-често покачването е със сума сред 20 лева и 50 лева Изключение вършат единствено четири области, в които възнагражденията през юни остават по-ниски от равнището преди пандемията.

Това са София-област (със междинна заплата от 1228 лева, или с 13 лева по-малко от февруари), Разград (-9 лева.), Кърджали (-9 лева.) и Перник (-8 лева.).

Данните демонстрират, че до момента в който в някои компании са понижили заплатите поради рецесията, в други не престават да ги подвигат, което води до растеж на междинните хонорари. На първо място по нарастване на заплатите по отношение на февруари е София. На второ място е Кюстендил, където междинното заплащане е повишено с 62 лева до 983 лева

Топ пет на областите с най-бързо повишаване на заплатите в рецесията се добавя от Ямбол (+58 лева до 10645 лева.), Враца (+56 лева до 1285 лева.) и Варна (+53 лева до 1251 лева.).

Влияние върху междинната заплата има и това, че заетите през юни са намалели със 70 хиляди души по отношение на февруари. А компаниите уволняват първо най-неопитните си фрагменти, които взимат минимум. Наред с това заетите в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство” през юни са 91,1 хиляди, което е с 13,6 хиляди по-малко от февруари.

Заплатите в този бранш са най-ниски (средно 736 лева.). А съкращенията на хора с ниски хонорари води до растеж на междинната заплата. Общият брой на наетите служащи и чиновници през юни обаче е 2,24 млн. души.

Затова даже уволнението на 70 хиляди на минимална заплата няма основна роля за повдигането на междинното заплащане за страната до 1355 лева, което е с 47 лева повече по отношение на февруари.
Най-ниски през юни са заплатите в областите Благоевград (910 лева.), Видин (935 лева.) и Силистра (951 лева.).

В област Монтана е най-голямото нарастване на заплатите за година - приблизително със 136 лева до 1039 лева, демонстрират данните на Национален статистически институт. На второ място е област Видин, където възнагражденията са се повишили със 130 лева за година до 935 лева

Топ пет на областите с максимален годишен растеж се добавя от Разград (+127 лева.), Шумен (+117 лева.) и Пазарджик (+116 лева.). Изключение от общата наклонност прави Перник, където заплатите са с 45 лева по-ниски от юни предходната година.

Средната заплата в страната за година е повишена със 102 лева до 1355 лева Това е растеж с над 8%. Въпреки покачването възнагражденията остават много ниски. Само в пет области на страната междинните заплати са над 1200 лева, или над 600 евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР