Zаплатите в България през тази година са по-високи средно със

...
Zаплатите в България през тази година са по-високи средно със
Коментари Харесай

Mercer: Средно 7% ръст на заплатите у нас през 2022 г.

Zаплатите в България през тази година са по-високи приблизително със 7%, спрямо 2021 година, сочи изследване на Mercer за възнагражденията и придобивките, направено измежду 461 компании, представено от.

Темпът на нарастване на заплащането се форсира, спрямо регистрираните 4% растеж за миналата година, а прогнозите за 2023 година са растежът на възнагражденията да доближи приблизително 8%.

В бранша на високите технологии междинното нарастване е най-високо в размер на 8% по данни към май 2022 година, като упованията за идната година са да доближи 10%.

След това се подрежда индустриалният бранш с нарастване от 7% за 2022 година, което се чака да остане без смяна през 2023 година

Третата позиция по растеж на междинното заплащане се поделя от финансовитеи изнесените услуги с по 6%. Прогнозите и за двата бранша през идната година са растежът леко да се забави до 5%.

Броят на фирмите, взели участие в тазгодишното изследване, нараства с 9%, спрямо миналата година, като за задачите на изследването от тях са събрани близо 126 000 пакета самостоятелни хонорари.

В последните пет години пък броят на фирмите в изследването се е нараснал с над 50%. Средният доход на участниците е 144 млн. лева, а междинният брой личен състав е 384. Най-много са показани фирмите от бранша на производството (123).

Високотехнологичните компании тази година имат 109 представители в изследването, като след тях се подреждат секторътна бързо-оборотните артикули (51), изнесените услуги (40), фармацията (33) и финансовите услуги (39).

В тазгодишното проучванее употребена закрепената брутна заплата с включен клас прослужено време към 1 май 2022 година Към нея се прибавят обезпечените заплащания (транспорт, храна, Коледа, Великден, спорт), променливите заплащания (бонуси, награди, комисиони, заработки), дълготрайни тласъци (опции, акции) и спомагателни непарични придобивки (служебен автомобил, пенсионно обезпечаване, здравна застраховка, живото застраховка).

Отделно малко изследване измежду 306 компании към септември 2022 година демонстрира, че нарастванията на възнагражденията са приблизително с 9% за тази година, като прогнозите за 2023 година са за растеж от 10%.

Данните от общото проучване измежду 461 компании демонстрират още, че 54% от фирмите усилват своя личен състав през годината, до момента в който едвам 5% са тези, които понижават личния състав.

Така наречените горещи позиции -както за бизнес потребностите на фирмите, по този начин и с най-голяма компликация за наемане и задържане на чиновниците, са в областта на осведомителните технологии.

По отношение на доброволното текучество, данни за което се събират за цялата календарна година, през пандемичната 2021 година то е било доста по-ниско (8%), спрямо преди този момент, само че сега стартира да се връща към старите си стойности и през 2022 година доближава 10%.

В търговията на дребно обичайно се следят най-високите равнища на текучество, като през 2022 година то е 21%, оставайки на същото равнище, спрямо 2021 година С високо текучество е и секторът на изнесените услуги (16%), следван от банки и обезпечаване (14%).

За да отчетат трендовете в нарастването на възнагражденията, от Mercer наблюдават и заплащането на едни и същи чиновници в две следващи години, като растежът възлиза приблизително на 7.5% за 2022 година по отношение на 2021 година В тази статистика не се включват чиновниците, които са нараснали и към този момент не са на същата позиция, както и новопостъпилите чиновници, и новоучастващите компании.

По този знак чиновниците в бранша на търговията са с най-високо нарастване на възнаграждението – 13.5%. След това се подреждат логистиката (8.6%), високите технологии (7.8%), бързо-оборотните артикули (7.6%) и производството (6.6%).

Трите съществени фактора, които дефинират нарастванията на възнагражденията през 2022 година, са персоналното показване, мястото на позицията в структурата на компанията и представянето на самата компания като цяло, съгласно участниците на изследването.

Друга наклонност, обрисувана в изследването, е нарастването на заплащането през 2022 година, спрямо 2021 година, по шест съответни позиции. Това са административен секретар (6%), програмист (14%), счетоводител (7%), експерт човешки запаси (7%), индустриален управител (5%) и изпълнителен шеф (4%). Авторите на изследването означават, че за програмист е взето междинното равнище за тази позиция.
Променливо заплащане
Данните от проучването демонстрират още, че 87.3% от фирмите имат скица за изменчиво заплащане, което включва бонуси/премии. При тях общо 50% е тежестта на представянето на компанията/отдела при осъществяване на задачите, до момента в който тежестта на персоналното показване е 60%.

Данните сочат, че колкото по-висока е дадена позиция, толкоз по-висок е процентът на бонуса по отношение на заплатата. При оперативните равнища бонусите варират сред 10 и 12%, до момента в който при висшия мениджмънт и шефовете те доближават 23 -25% от брутната заплата през 2022 година
Социални заплащания и придобивки
Общо 83% от участвалите в изследването компании оферират здравна застраховка на чиновниците, до момента в който 73% обезпечават безвъзмезден паркинг за избрани чиновници, 67% дават длъжностен автомобил, а 66% обезпечават ваучери за храна.

Средната стойност на ваучерите за храна възлиза на 960 лева годишно, или 80 лева на месец, до момента в който междинното заплащане за превоз е 600 лева на година, а здравната застраховка – 408 лева (34 лева на месец като премия). Плащанията за Коледа са в размер приблизително на 200 лева, а за Великден – 120 лева
Мерки на фирмите в България за справяне с инфлацията
Проведеното през септември малко изследване демонстрира, че 40% от фирмите се усили бюджета за възнаграждение за 2022 година по отношение на планувания през 2021 година Общо 31% от компании са нараснали ваучерите си за храна поради увеличение на данъчното облекчение до 200 лева

21% от компании за разшили пакета си за придобивки, 19% са предложили фокусирано инфлационно нарастване на заплатите, 19% са приложили в допълнение изключително нарастване. Други 10% са предложили еднократно заплащане.

В това изследване междинната стойност на ваучерите за храна към този момент доближава 100 лева на месец, спрямо предходното от май. Общо 10% от фирмите пък възнамеряват да приложат нараствания на заплатите през 2023 година по-рано от нормално, а 58% от фирмите са приложили през 2022 година еднократно инфлационно нарастване, което е покрило част от инфлацията.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР