Заплатите на медицинските работници в столичните училища, детски градини и

...
Заплатите на медицинските работници в столичните училища, детски градини и
Коментари Харесай

Кметът Терзиев обеща исканите заплати за детско здравеопазване в София

Заплатите на медицинските служащи в столичните учебни заведения, детски градини и ясли ще бъдат увеличени от началото на април и ще станат1890 лева.Това разгласи на брифинг кметът на София Васил Терзиев. Това значи цялостно угаждане на главното тяхно искане.

Преди два дни кметът Терзиев съобщи, че от първи април заплатите им ще бъдат увеличени единствено с по 100 лева, което протестиращите дефинираха като „ насмешка “. На митинга във вторник Терзиев излезе пред тях и изясни, че това е първата стъпка към решение на казуса, само че желаното нарастване от 35% все още е невероятно. След края на митинга от синдикатите се заканиха, че стартират процедура за протестни дейности.



В последна сметка парите са обезпечени от Министерския съвет в оставка след дейни диалози с Терзиев, съобщи самият той в сряда.

„ Държавата да си влезне в роля и парите да дойдат от страната, а не от нашия бюджет, тъй като това другояче би отворило врата към всеки, който работи с държавно делегирани бюджети, да идва при нас и да желае ние да компенсираме, нещо, което считаме, че е безусловно погрешно и не е държавнически метод. Най-важното нещо в институционалността е всяка една институция да си поеме ролята, а не непрекъснато да се вършат кръпки, и това, за което ние се борим - по-високо заплащане, заслужено, само че то да идва от местата, откъдето би трябвало да пристигна, с цел да решаваме систематичните проблеми, а освен да ги заплитаме още повече “, съобщи Терзиев.

Той изясни, че преди да е дал обещанието за обезпечаване на желаното нарастване, е желал да се увери, че има опция за такова.

„ Ние сме диалогични. Работили сме добре със синдикатите досега. Постигнали сме огромен прогрес, само че в метода ни на работа ние не желаеме да се поемат задължения, когато няма доста явен път за осъществяване “, изясни още Терзиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР