Запичането на ядките, които се добавят към тесто, сладкиши или

...
Запичането на ядките, които се добавят към тесто, сладкиши или
Коментари Харесай

Как да изпечем ядки

Запичането на ядките, които се прибавят към тесто, сладкиши или салата, акцентира техния усет. Лешниците, фъстъците или орехите се трансформират в същински скъпи съставки във всяко ядене. Нека да разгледаме всички плюсове и минуси на няколко метода на печене на ядки.

Печене на ядки на авансово нагорещен тиган

Методът претендира за най-бързия. За него загряваме изсъхнал тиган на сдържан огън и когато се нагорещи, прибавяме ядки. След това ги безредие и разклащаме тигана няколко пъти, до момента в който се зпекат. Времето зависи от размера на ядките.

Резултат: Бързо и елементарно - 1-5 минути. Ядките са препечени, само че не отмерено. По тях нормално има няколко овъглени петна. Това изключително зависи от неравната им повърхнина. Ядките нямат време да се запекат изцяло - от вътрешната страна и извън. Бързо, само че не доста качествено печене. Ядките не стават толкоз богати на усет, колкото би трябвало. Тези печени ядки са идеални за подготвяне на зеленчукови салати.

Печене на ядки на тиган без авансово загряване

 Печени ядки

Поставяме ядките в изсъхнал, леден тиган. Включваме на междинна температура и започваме да печем. Разбъркваме ядките, като разклащаме тигана от самото начало, до момента в който се загрее и по-късно, до момента в който ядките станат златистокафяви.

Резултат: Отнема 3-7 минути. Ядките покафеняват по-равномерно, в сравнение с в авансово загрят тиган, само че към момента имаш няколко загорели, овъглени петна. Въпреки това, за разлика от предходния способ, ядките се препичат от вътрешната страна и извън по-равномерно. Този способ на печене на ядки е по-контролиран. Въпреки това, даже и при деликатна подготовка, резултатът не е съвършен.

Печене на ядки в микровълнова фурна

 Солени печени ядки

Ядките се смесват с малко количество растително масло, с цел да покафенеят по-добре. След това се разстилат на постоянен пласт върху тава, подобаваща за микровълнова фурна (може да употребявате и хартия за печене). Готви се при мощ от 700 W на стъпки от 1 минута.

Резултат: Отнема 3-5 минути. По-трудно е да се дефинира степента на подготвеност на ядките. Знак за подготвеност не е външният тип, а ароматът - той видимо се усилва. Освен това ядките са доста горещи след готвене и им би трябвало повече време, с цел да изстинат. А размерът на микровълновата фурна лимитира броя на ядките, които можете да препечете едновременно. За мнозина този способ може да наподобява малко неинтуитивен, само че колкото и да е необичайно, той работи! По-добре си коства да разчитате на личния си нос, само че в случай че би трябвало да изпечете малко количество ядки, микровълновата фурна ще ви помогне.

Печене на ядки във фурна

 Печени ядки фъстъци

Методът лишава най-вече време от всички вероятни. За него се подреждат ядките на еднакъв пласт върху тава, покрита с хартия за печене, и се поставят в авансово загрята до 180 °C фурна. След 5 мин извадете тавата за печене и разбъркайте ядките. След това проверявайте готовността им на всеки 2-3 минути.

Резултати: Минус е единственото е времето - 5-8 минути, този способ е най-дългият от всички. Резултатът е съвършени печени ядки. Те са отмерено покафенели и препечени от вътрешната страна и извън с богат усет. Вярно е, че този способ не изисква непрекъснато внимание. Но през това време можете да свършиъте и друга работа. Крайният резултат приказва в интерес на този способ на печене.

По този способ може да приготвите съвършени печени фъстъци, печени бадеми или печени семки.

Вижте още:

- Колко тъкмо ядки е потребно да ядем на ден;

- Защо да накисваме семена и ядки

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР