Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман

...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман
Коментари Харесай

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

Главчев се срещна с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман

За първи път България има съответен период за присъединението си към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Това съобщи министър председателят Главчев пред публицисти след срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман. От диалога на премиера Главчев с генералния секретар Корман е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на идната 2025 година.  Общо 31 отчета на комитетите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с България са признати, остават още 26.

Премиерът Главчев напомни, че България доста от дълго време е декларирала желанието си за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. В рамките на днешната им среща министър-председателят персонално е благодарил на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Мариас Корман за дейния разговор със страната ни по време на неговия мандат.

На въпрос за вчерашната анулация на решението на Министерския съвет за основаване на частна болница министър председателят Главчев посочи, че мотив за анулацията е създалото се публично напрежение, с което той се е съобразил.

България има упоритост тази година да премине през допустимо максимален брой прегледи в комитетите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и се надявам присъединителният развой да бъде финализиран във допустимо най-кратки периоди. Това завяви малко по-рано министър-председателят Димитър Главчев на срещата си с Корман. Двамата разговаряха в границите на Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри в Париж.

Премиерът Главчев уточни, че страната ни има подготвеност за интензивни договаряния. „ Стремим се да изпълняваме отправените към нас рекомендации “, съобщи Главчев. Той посочи, че на състоялата се през април втора сесия на Глобалната парламентарна мрежа на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от българска страна е доказан ангажимент за съставяне на специфична парламентарна комисия, отговаряща за разискването и приемането на законодателство, обвързвано с процеса на присъединението ни към Организацията.

Министър-председателят Димитър Главчев подчертава също върху поддръжката на България към районните начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и по-специално към Регионалната стратегия за Югоизточна Европа. Тя предизвиква провеждането на промени в района, за подсилване на частния бранш, привличане на вложения и подготовка за страните за участие в Европейски Съюз и за използване на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Премиерът Главчев посочи още готовността на страната ни за непринуден финансов принос в поддръжка на Украйна, посредством подписване на Споразумение за присъединяване в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за страната. Споразумението бе утвърдено от Народното събрание на 23 април тази година.

В хода на диалога министър председателят Димитър Главчев особено благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата поддръжка и ангажираност в процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Министър-председателят акцентира също отличното взаимоотношение със Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и с Комитетите. Главчев изрази своята убеденост, че този деен разговор способства за намирането на най-подходящите решения по направените рекомендации.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР