Западноевропейските фондови пазари отново се понижиха заради очакванията за по-високи

...
Западноевропейските фондови пазари отново се понижиха заради очакванията за по-високи
Коментари Харесай

Италианският FTSE MIB падна до 20 месечно дъно след оставката на Марио Драги

Западноевропейските фондови пазари още веднъж се намалиха поради упованията за по-високи лихвени проценти, по-висока инфлация и политическа неустойчивост в Италия, заключи Trading Economics.

Италианският показател FTSE MIB се срина с 3,4 % до най-ниското си равнище от 20 месеца насам. Инвеститорите се отхвърлят от италианските активи, защото политическата неустойчивост излага държавното управление на министър-председателя Марио Драги на забележителен риск. Драги към този момент разгласи, че ще се отдръпна от поста си.

Акциите на италианските банки бяха измежду водачите на спада, като Banco BPM SpA загуби 5,3% от пазарната си стойност, а UniCredit SpA - 6,1%.
 Марио Драги: Подавам оставка
Марио Драги: Подавам оставка

Причината са популистите от " Пет звезди "

В четвъртък Европейската комисия леко намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на еврозоната за 2022 година, като оценката за идната година беше доста понижена.

Според новата прогноза на Европейска комисия стопанската система на еврозоната ще нарасне с 2,6% през тази година , а не с 2,7%, както се очакваше през май. Оценката за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2023 година беше влошена от 2,3 % на 1,4 %. Прогнозата за растежа на стопанската система на Европейския съюз за 2022 година беше непокътната на 2,7%, а за идната година беше понижена от 2,3% на 1,5%.

Сега Европейската комисия чака междинната инфлация в еврозоната да доближи 7,6% през тази година вместо предстоящите през май 6,1%. Прогнозата за идната година беше нараснала от 2,7% на 4%. Очаква се потребителските цени в Европейски Съюз да набъбнат с 8,3% през тази година и с 4,6% през 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР