Западните правителства настояват социалните мрежи да премахнат подкрепяни от властите

...
Западните правителства настояват социалните мрежи да премахнат подкрепяни от властите
Коментари Харесай

Технологичните гиганти бяха замесени в информационна война, заради Русия и Украйна

Западните държавни управления упорстват обществените мрежи да отстранен подкрепяни от управляващите медии от платформите си, а софтуерните колоси бяха забъркани в осведомителна война, която Владимир Путин провокира с решението си да нападне Украйна, написа Financial Times.

Притежаваната от Meta Фейсбук и китайската платформа за къси клипчета TikTok оповестиха в понеделник, че ще блокира достъпа до Russia Today и Sputnik в Европейски Съюз след искане от блока, което цели да ограничи проруската агитация.

Директорът по световните въпроси на Meta Ник Клеф съобщи, че Фейсбук е получила запитвания от няколко държавни управления и ще „ работи в тясно съдействие “ с тях по въпроса.

Усилията на обществените мрежи да отстранен дезинформация и да употребяват чиновници за инспекция на обстоятелства бяха посрещнати с обвинявания за цензура от Русия, която стартира да лимитира достъпа до Фейсбук в страната и заплаши и YouTube със същото.

Твърденията и техните отговори по време на войната в Украйна сложиха фирмите от Силициевата котловина посред геополитическа борба за въздействие, поради позициите им като разпространители на информация, която доближава до милиарди консуматори.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, сподели в неделя, че възнамерява да „ забрани в Европейски Съюз медийната машина на Кремъл “, макар че не е ясно по какъв начин ще бъде наложена политиката. „ Разработваме принадлежности за възбрана на тяхната токсична и нездравословна дезинформация в Европа “.

Министър-председателите на Естония, Латвия, Литва и Полша подписаха взаимно писмо, ориентирано до ръководителите на Meta, Гугъл, YouTube и Twitter, с искане за заглушаване на съветските държавни медии в техните платформи.

По време на телефонен диалог в неделя, европейският комисар по вътрешните пазари Тиери Бретон прикани основния изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай и Сюзан Войчицки от YouTube да обмислят възбраните и да актуализират изискванията си за обслужване, с цел да подсигуряват, че „ военната агитация “ в никакъв случай не се появява като „ целесъобразно “ наличие за потребителите, съгласно на разположение, осведомено за позвъняването. Пичай сподели, че последното може да бъде „ добър вид “, добави източникът.

Притежаваната от Гугъл YouTube не отговори на запитвания дали възнамерява да блокира RT и Sputnik в Европейски Съюз.

Twitter, която предходната седмица краткотрайно спря рекламата в Русия и Украйна, в понеделник съобщи, че ще означават със специфичен етикет наличие от съветски държавни медийни уеб страници – нещо, което Фейсбук и YouTube вършат от няколко години – и ще понижи видимостта на това наличие.

Той отхвърли да разяснява дали ще блокира изцяло RT и Sputnik в сходство с настояването на Европейски Съюз. Миналата седмица Twitter сподели, че е наясно, че платформата е „ лимитирана за някои хора в Русия “.

И YouTube, и Фейсбук блокираха достъпа в Украйна до RT и няколко други държавни издания през уикенда след искане на украинското държавно управление.

Платформите стопираха и опцията на съветските държавни медийни канали да пускат реклами на своите платформи или да печелят пари от реклами, които се демонстрират паралелно със наличието, което основават.

Тези ограничения се простират и оттатък обществените медии. В неделя реши да блокира изтеглянията на приложението RT на украинска територия. Microsoft отиде по-далеч в понеделник, като блокира изтеглянето на приложението RT в своя магазин за приложения за Windows по целия свят, както и наличието на RT и Sputnik от своя уеб страница MSN, като се базира на решението на Европейски Съюз.

Социалните медийни платформи от Силициевата котловина, които се показват като политически неутрални, само че ангажирани с демократичната независимост на словото, от дълго време се борят да предотвратят манипулирането на техните платформи за осведомителна война. Това включва загадка активност от ферми за тролове и ботове, ръководени от съветското държавно управление, едно от най-активните участници в пространството.

Facebook разгласи премахването на дребна акция за дезинформация късно в неделя, която употребява измислени лица за разпространяване на антиукраински послания и беше обвързвана с предходна съветска интервенция по дезинформация.

Потенциалното унищожаване на държавните медии ще означи нов стадий за този вид платформите, които са склонни да се концентрират върху премахването на секрети интервенции, а не на какъвто и да е народен уред за агитация.

Освен това крие риск Русия да изгони европейските медии от Украйна, откакто затвори московското бюро на Дойче Веле този месец в отговор на отхвърли на Германия да позволи излъчването на RT.

RT е наличен за повече от 120 милиона европейски фенове, съгласно уеб страницата му, и има 6,3 милиона и 4,6 милиона почитатели надлежно във Фейсбук и YouTube. Неговият испаноезичен YouTube канал, който има близо 6 милиона клиенти, е един от най-гледаните испански канали в YouTube, съгласно откриватели от компанията за разбор на данни Omelas.

Маргарита Симонян, основен редактор на RT, сподели в обява в приложението за обществени медии Telegram, че ходът за възбрана на RT „ няма НИЩО общо с задачата за прекъсване на военната интервенция в Украйна “.

„ Или считат, че Путин ще промени решението си за спасяването на рускоезичното население в Украйна или прекъсването на разширението на НАТО без излъчванията на RT на британски, френски или испански? “ добави тя.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, сподели, че дейностите, предприемани от обществените платформи, са „ незадоволителни “ и би трябвало да включват и забрани, като също по този начин да подсигуряват, че техните логаритми укрепват по-надеждно наличие.

Експертите по дезинформация предизвестяват, че в случай че платформите затегнат контрола прекомерно доста, това може да провокира различни мнения, които в бъдеще да доведат до в допълнение разделяне.

„ Технологичните компании, които подхващат стъпки за прекъсване на популяризирането на RT или Sputnik, би трябвало да бъдат поздравени за тази част от тактиката за ограничаване в популяризирането на подмолно наличие “, сподели Бен Дюбоу, създател на Omelas. „ Но държавната интервенция дава на Русия причини, че Западът не е по-отворен за противоположни гледни точки, в сравнение с са те, като в същото време дава зелена светлина да се преследват BBC “ и други медии, в това число локални опозиционни медии.

Наред с други властнически държавни управления, Русия все по-често употребява опасността от санкции като санкции и закъснение или прекъсване на достъпа до платформите, с цел да ги накара да възстановят или лимитират наличие.

Натаниел Глайхер, началник на световната сигурност на Фейсбук, сподели, че Русия е отправила поръчки за геоблокиране или скриване на избрани изявления, само че компанията е отказала настояването. Той отхвърли да разяснява въздействието на Русия, която лимитира услугите си в страната, и дали компанията ще обмисли световна цялостна възбрана на съветските държавни медии.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР