Западната срещу будистката концепция за щастие се обсъждат в този

...
Западната срещу будистката концепция за щастие се обсъждат в този
Коментари Харесай

Щастието - будистки VS. западни идеи

Западната против будистката идея за благополучие се разискват в този епизод на подкаста на Dir.bg " Trendy ".

В западната цивилизация има корелация сред парите и щастието, само че става известно има и по-важни аспекти от финансовия. Така да вземем за пример, съгласно шефа на института за проучване на щастието в Дания - Майк Викинг: " Хората не могат да бъдат същински щастливи, в случай че им липсва чувството, че сами направляват живота си ". Друго значимо изискване за чувството ни за богатство е принадлежността ни към идея или общественост, способността да даваме и най-много качествените взаимоотношения с близките.

От друга страна са будистките хрумвания за благополучие, да вземем за пример тези на Матю Рикар - френският будистки духовник, някогашен биохимик, който живее в манастир в Непал и е именуван " най-щастливия човек в света ". Според него: " Щастието е умеене. Емоционалният баланс е умеене. Състраданието и алтруизмът са умения. И като всички останали умения могат да се развиват. Стига да положиш време и старания ". Рикар дава и друга концепция за постигане да богатство на духа - " Стреми се да улавяш свежестта на сегашния миг с чистотата на пробуденото схващане ".



В подкаста може да чуете разногласието сред Милена и Даниел, арбитриран този път от Стефан Прохоров, драматург и режисьор, чиято най-нова пиеса се занимава с политическото измерение на щастието и по какъв начин персоналното благополучие се образува от визиите за благополучие в обществото.

Поводът за диалога е последният отчет, който подчертава на това, че нарастването с близо 4% на годишния брой на смъртните случаи в международен мащаб в резултат на пандемията от Covid-19 съставлява сериозна загуба на общественото богатство.

Друг извод от отчета е, че за живите има по-голяма икономическа неустановеност, тревога, нарушение на всеки аспект от живота, в комбиниране със стрес и провокации за психическото и физическото здраве.

Преди пандемията, за изненада на мнозина, съгласно същия отчет, изготвян на годишна база, по най-различни критерии, България беше една от най-бързо изкачващите се в класацията страни в света по чувството за благополучие.

А вас, какво ви прави щастливи?

 Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР