Западът все повече ускорява преговорите за мирно споразумение в Украйна.

...
Западът все повече ускорява преговорите за мирно споразумение в Украйна.
Коментари Харесай

Специална операция или мир. Европа и САЩ са разделени по украинския въпрос

Западът от ден на ден форсира договарянията за спокойно съглашение в Украйна. Неотдавнашно писмо от американски конгресмени, предлагащо сходно предложение, въпреки и оттеглено, е доказателство за задълбочаващ се раздор. В Европа разнообразни сили също интензивно се застъпват за дипломатическо решение. За аргументите и вероятностите на тези процеси - в материала.

Вашингтон гледа на Зеленски

Вътрешният и интернационален консенсус на Запад по отношение на Украйна се разклати с наближаването на междинните избори за Конгрес в Съединените щати, до момента в който европейците чакат изнервено студена зима, съгласно американската преса.

В тези условия Вашингтон се пробва да вземе решение за краткосрочна тактика в украинското направление. През последната седмица на октомври президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с представители на Пентагона, с цел да реши дали да чакат по-нататъшна ескалация или заледяване на спора.

След срещата Белият дом даде да се разбере, че към този момент не вижда вероятности за договаряния за преустановяване на военните дейности. И това е макар че Байдън е изправен пред нови проблеми за поддържането на двупартийната американска коалиция, за която украинският въпрос в действителност е единствената допирна точка.

След консултация с Пентагона съветниците на президента стигнаха до извода, че Русия има намерение да продължи СВО и Киев, в светлината на последните триумфи на фронта, няма да желае да отстъпва.

„ Нито една от страните не може да седне и да стартира договаряния “, сподели сбито пред кореспонденти Джон Кърби, координатор за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати.

Говорейки за позицията на Белия дом, съветникът акцентира, че американците ще се вслушат в украинския президент Зеленски, пробвайки се да укрепят позицията му. „ Ако се стигне до масата за договаряния, от Зеленски зависи по какъв начин ще дефинира какво счита за триумф и защо не желае да приказва “, увери Кърби.

Преговори или редуциране на помощта

Белият дом обясни позицията си ден откакто група прогресивни демократи в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) отдръпнаха писмо до Байдън, призоваващо за преразглеждане на тактиката и директен разговор с Москва.

Въпреки че трийсет конгресмени бяха принудени да се откажат от преговорната самодейност, заявявайки, че писмото е " изтекло " инцидентно и ненавреме, самият случай е незабравим. Американските анализатори са уверени, че това е симптом на отмалялост след осем месеца спор, чиято финансова тежест се поема значително от данъкоплатците. Симптоматично е също, че съгласно подписалите се жалбата е формирана много от дълго време. Тоест концепцията за договаряния не е зародила през днешния ден.

Разбира се, рационално е " източването " на писмото да се смята за планувано - демократите са принудени да пробват водата преди изборите за Конгрес. И някои, явно, се пробват да схванат доколко могат да се разпознават с републиканците, с цел да лишават гласовете им.

На десния фланг настроението е не по-малко спорно. Там към този момент не са декларирали намерено нуждата от договаряния - ненапразно републиканците имат известност на " ястреби ", само че позволяват проверка на тактиката. Например Кевин Маккарти, който ще стане новият ръководител на Камарата на представителите, в случай че " слоновете " (Републиканската партия) завоюват през ноември, заплаши да ограничи военната помощ за Украйна. По-рано тази концепция беше изразена от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и водещия на ”Фокс Нюз ” Тъкър Карлсън, и двамата с престиж в консервативните среди.

Народът е изтощен.

Размириците и в двете американски партии се дължат освен на желанието на демократите и републиканците да поемат самодейност на изборите. Докато дейностите на ВСУ като цяло се поддържат в Съединените щати, изследванията на публичното мнение демонстрират смяна в настроенията измежду популацията.

Най-малко 20 % от американците, интервюирани от “Пю Рисърч ”, считат, че Съединените щати оказват прекалено много помощ на Украйна. За съпоставяне: през март и май към тази позиция са се придържали надлежно седем и дванадесет %. Скептицизмът пораства в по-голяма степен измежду републиканците - 32 % от техните поддръжници считат, че се прави прекалено много за Украйна. Същото мнение се споделя от едвам 11 на 100 от респондентите-демократи.

Белият дом се пробва да пренебрегва тези обстоятелства. " Имахме и продължаваме да имаме невероятна двупартийна поддръжка за нашия метод към Украйна и всевъзможен тип помощ за сигурността ", сподели Кърби-

Съюзниците на Байдън споделиха, че демократите са посочили дарба да се „ самокоригират “, когато става въпрос за писмото на личните конгресмени. Те обаче приканиха президента да изясни на обществеността своята тактика и залози.

„ Това е сложна и рискова обстановка, която изисква неизменност и до известна степен всеотдайност от страна на Съединените щати ", сподели конгресменът Том Малиновски, демократ от Ню Джърси и парещ покровител на помощта за Украйна. „ Винаги е значимо за президентът да потвърди на Конгреса и на американския народ, че това е в народен интерес и вярно. "

" Европа страда "

Докато американският естаблишмънт се пробва да възвърне консенсуса по украинския път, европейските съдружници на Вашингтон също не показват единение. Изправени пред настъпването на студеното време, те по друг метод виждат по-нататъшния ход на борбата с Русия.

Бившите страни от руския блок са за продължение на военните дейности – „ до победа на Въоръжените сили на Украйна “. „ Локомотивите “ на Европейски Съюз – Германия, Франция и Италия – считат сходен сюжет за нереалистичен и се притесняват, че по-нататъшното попълване на украинската войска няма да спре СВО, а единствено ще провокира ескалация.

Германският канцлер Олаф Шолц към този момент съобщи, че съвсем една трета от жителите на Германия не са съгласни с даването на военна помощ на Киев. И те би трябвало да бъдат изслушани, сподели той.

Френският президент Еманюел Макрон беше още по-конкретен. Според него Вашингтон и Москва са длъжни да стартират процеса на споразумяване. „ Имаме потребност Съединени американски щати да седнат на масата за договаряния, с цел да напреднем в мирния развой в Украйна “, акцентира френският водач в изявление за “Льо Понт ”. Преди това той към този момент изрази дипломатически начинания - да вземем за пример той помоли папа Франциск да се обади на Владимир Путин, патриарх Кирил и Джо Байдън.

Унгария също се изрече в интерес на директни договаряния сред Русия и Съединените щати, които рядко се причисляват към главните сътрудници в Европейски Съюз.

„ Европейската стопанска система страда. Европа страда. Ето за какво единственото решение за Европа е мирът. Ето за какво се надяваме, че ще има диалози сред Съединени американски щати и Русия по този въпрос “, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто.

Според министъра, в случай че някогашният канцлер на Германия Ангела Меркел и някогашният президент на Съединени американски щати Тръмп бяха останали на власт, нямаше да има военни дейности в Украйна, „ в края на краищата същинските водачи не биха разрешили договарянията да бъдат изоставени “.

Американска случка

Приносът на Съединени американски щати в даването на военна и финансова помощ на Киев въпреки всичко е по-висок от този на всички европейски сътрудници общо. А тактиката на Белия дом да разчита на Зеленски остава преобладаваща. В тази връзка, отбелязва изданието “Политико ”, в Европа украинският спор от ден на ден се възприема като „ американска случка “.

В Европейски Съюз също има „ спокоен боязън “, че Украйна ще реализира подобен триумф, че несъмнено ще предизвика Путин да увеличи залозите. Но за германците и французите би било за предпочитане връщане към обстановката, която съществуваше преди 24 февруари, споделят специалистите.

" Западът дава на Украйна задоволително оръжия, с цел да оцелее, а не да си върне териториите ", акцентира Улрих Шпек, немски външнополитически анализатор. " Идеята наподобява е, че Русия не би трябвало да печели, само че не и да губи. Но кои страни изпращат оръжия и какъв брой бързо го вършат ни споделя доста за военните цели на западните страни. "

Ерик Еделман, консултант към Центъра за стратегически и бюджетни оценки във Вашингтон и някогашен заместник-министър на защитата при президента Джордж У. Буш, особено отбелязва, че европейците в този момент са по-единни, в сравнение с мнозина чакаха. Според него обаче тази коалиция е много разтърсена. И това ще докара до проблеми в НАТО, поради другите цели на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Сигурност ще има след американските избори. Ако републиканците, които приканват за понижаване на помощта за Киев, „ завладяват “ Конгреса, европейските сътрудници евентуално още веднъж ще застанат на страната на Вашингтон. Ако демократите дойдат на власт, тогава доста зависи от тяхната вътрешнопартийна битка. Възможно е последователите на договарянията да се оладят по-шумно. А по-късно повече няма да отдръпват апелите за „ успокояване “ към Байдън.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР