Западът трябва да се подготви за война на изтощение в

...
Западът трябва да се подготви за война на изтощение в
Коментари Харесай

Столтенберг: Путин иска война на изтощение и Западът трябва да е готов с оръжие за Киев

Западът би трябвало да се приготви за " война на безсилие " в Украйна, каквато съветският президент Владимир Путин има намерение да води. Москва няма никакво желание да се реализира мир. А това значи съдружниците от НАТО да се приготвят да доставят оръжие и помощ на Киев за дълго време напред. Това предизвести в изявление за английския Guardian генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. И анонсира, че на идната среща на върха на Алианса в Естония ще упорства страните да се ангажират със заложените съгласно документите на НАТО вложения в защита от най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт на година, излиза наяве от изявлението.

Заявката идва няколко дни, откакто НАТО разгласява годишния си отчет за 2022 година От него излиза наяве, че едвам 7 от всички 30 страни членки в северноатлантическия съюз съблюдават условието да харчат най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт годишно за защита, въпреки разноските по това перо като цяло да порастват на фона на нашествието. Сред " отличниците " са Полша, прибалтийските републики, Гърция, Съединени американски щати. България е влизала в тази рубрика единствено един път - в годината, в която заплати вкупом за поръчката на 8 американски изтребителя F-16, които би трябвало да дойдат през 2025 година

По отношение на съветската война в Украйна Столтенберг добавя пред Guardian, че яростните борби, сега съсредоточени към Бахмут, в Източна Украйна, демонстрират, че Русия е подготвена „ просто да хвърли още хиляди и хиляди бойци, с цел да вземе доста жертви за минимални облаги “

„ Владимир Путин не възнамерява мир, той възнамерява още война “, продължи Столтенберг, добавяйки, че Русия усилва производството на военната си индустрия и „ протяга ръка към властнически режими като Иран или Северна Корея и други, с цел да се опита да получи повече оръжия “.

В резултат на това Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и други западни страни би трябвало да бъдат подготвени да поддържат Украйна с оръжия, муниции и аварийни елементи за дълго време. Тази потребност ще продължи дълго, а това изисква освен предпочитание, само че и промишлен потенциал за обезпечаване на муниции и въоръжение на отбраняващата се страна.

Според данните на НАТО досега потребността от артилерийски снаряди изпреварва опциите на западното произвеждане. Сметките демонстрират, че среднодневно Украйна употребява от 4 000 до 7 000 снаряда дневно. Русия изсипва близо 20 000 за денонощие на територията на нападната страна.

За потребността от промишлен потенциал приказва и Европейският съюз, като към този момент тече обща самодейност за превъзмогването на възможен недостиг. Съюзът по-рано тази седмица се съгласи на доставка на снаряди за Украйна, които биха били задоволителни за към 6 месеца. Става въпрос за обезпечаване на 1 млн. снаряда, за които 17 европейски страни подписаха, че ще разгласят обща социална поръчка и ще обединят сили за обезпечаването им и посредством произвеждане, и посредством освобождение на ресурси.

България няма да взе участие в това изпитание - с оправданието, пристигнало от военния министър Димитър Стоянов, че страната не създава и не има снаряди 155-и диаметър, а поръчката се планува да е за такива. От думите на президента Румен Радев се разбра, че повода в действителност е друга. Той съобщи, че до момента в който на власт е служебното държавно управление, назначено от него, страната няма да доставя повече оръжие на Украйна.

За Столтенберг, отвън анажимента за вложения в защита, значимо е да се откри механизъм Китай да бъде разколебан да доставя оръжие на Русия, която също изпитва дефицит на основни муниции. Към Пекин към този момент беше отправено предизвестие, че сходен ход " ще има последствия ". Това се случи още преди тридневното посещаване на китайския водач Си Дзинпин при Владимир Путин в Москва.

Сериозните старания на Китай да работи като медиатор в спора би трябвало да бъдат съпроводени от опит „ да се схванат вероятностите на Украйна “, сподели шефът на НАТО. И напомни, че Пекин към момента не е осъдил съветската инвазия.

Столтенберг счита, че западните страни са дали задоволително военно съоръжение, в това число танкове, бойни транспортни средства и ракетна артилерия, „ с цел да разреши на украинците да освободят от ден на ден и повече земя “, завзета от Русия след първичното навлизане през февруари 2022 година Сега задачата би трябвало да е „ да се даде опция на украинците да стартират атака и да си върнат територията “, излиза наяве от думите на генералния секретар на НАТО, с уточнението, че съюзът не е страна в спора и страните членки сами взимат решения по отношение на даването на оръжия.

Столтенберг не изключи страните да отидат по-далеч, като изпратят F-16 или други западни изтребители в Украйна, след прочувствена молба „ криле за независимост “ от нейния президент Володимир Зеленски през февруари. Този месец Полша и Словакия се съгласиха да дадат 17 руски общоприети МиГ-29, само че общият брой разполагаем е дребен.

Очаква се срещата на върха на НАТО във Вилнюс да е последната за Столтенберг отпред на Алианса, чийто мандат бе удължават три пъти, само че се чака да изтече дефинитивно през есента.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР