Западът се занимаваше само с провокации и не положи усилия

...
Западът се занимаваше само с провокации и не положи усилия
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: 44% от изнесеното от Украйна зърно са отишли в Европа

Западът се занимаваше единствено с провокации и не постави старания да посредничи в украинско-руската война, счита турският президент

" Ролята на Турция като медиатор сред Русия и Украйна спомогна за сключването на съглашение за безвредно превозване на зърно през Черно море ". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи това на среща с младежи в провинция Ерзурум в североизточната част на страната.

" За страдание, Западът се занимаваше единствено с провокации и не постави старания да посредничи в украинско-руската война. От друга страна, Турция пое ролята на медиатор през 2022 година и съумя да вкара в употреба Черноморския кулоар за зърно ", съобщи турският водач.

Според него Европа е получила към 44% от изнесеното от Украйна зърно, Турция - 16%, а африканските страни - 14%.

Турският държавен глава съобщи, че Турция има намерение да създава брашно от съветско зърно, което да бъде изпратено в съгласуваност с Русия и Организация на обединените нации на нуждаещите се африкански страни.

Ердоган добави, че Турция ще предприеме стъпки дружно с Русия по въпроса за износа на торове. В същото време той означи, че решаването на този проблем е " най-напрегнатата част от работата ".

Говорейки за вероятностите за развиване на турския енергиен бранш, той съобщи, че 540-те милиарда кубически метра природен газ, открити от Турция в Черно море, ще доближат до жилищата в Турция още през първото тримесечие на 2023 година.

В речта си турският държавен глава приказва и за триумфите на Турция в отбранителната промишленост. По-конкретно той съобщи, че най-големият турски боен транспортен съд Anadolu ще бъде пуснат на вода през 2023 година, ще стартира серийното произвеждане на безпилотния аероплан Kızılelma, а локален изтребител също ще " излезе от хангара " следващата година.

Президентът Ердоган разяснява и резултатите от неотдавна завършилото Световно състезание по футбол в Катар.

Подчертавайки, че сравняването на аржентинския футболист Лионел Меси и португалския Кристиано Роналдо не е правилно, той споделя, че последният е бил подложен на " политическа принуда " по време на Световното състезание.

" Те " пожертваха " Роналдо. За страдание, са му наложили политически наказания. Пускането на състезател като Роналдо на терена единствено 30 минути преди края на мача унищожи логиката на психиката му и му лиши силата ", сподели Ердоган. Според турският президент това е тъй като: " Роналдо е човек, който се застъпва за справедливата идея на палестинците ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР