Западът обяви война на китайската социална мрежа TikTok заради подозрение,

...
Западът обяви война на китайската социална мрежа TikTok заради подозрение,
Коментари Харесай

САЩ и Канада наредиха деинсталиране на TikTok

Западът разгласи " война " на китайската обществена мрежа TikTok поради съмнение, че посредством нея се прави шпионаж. След като Европейската комисия подреди на чиновниците в администрацията си да деинсталират приложението от телефоните и другите си устройства, това направиха Съединени американски щати и Канада.

Канада

В понеделник Канада разгласи възбрана TikTok да се употребява на служебни държавни устройства с аргумента, че това съставлява " недопустимо " равнище на риск за неприкосновеността на персоналния живот и сигурността. С което задълбочи разрива с Китай, отбелязва Ройтерс.

Този ход акцентира възходящото лоби против TikTok, благосъстоятелност на китайската компания ByteDance Ltd, заради опасения за близостта му до Пекин и притежаването на данни за потребителите по целия свят.

Премиерът Джъстин Трюдо съобщи пред кореспонденти, че държавното управление му деликатно изследва по какъв начин да подсигурява онлайн сигурността на канадците.

" Това може да е първата стъпка, а може и да е единствената, която би трябвало да предприемем ", сподели той, визирайки дейностите против TikTok.

Тъй като държавното управление не разрешава TikTok на служебните телефони, " доста канадци, компании и частни лица ще се замислят за сигурността на личните си данни и може би ще създадат следващ избор ", сподели той.

Съединени американски щати

Също в понеделник Белият дом даде 30-дневен период на американските държавни организации да подсигуряват, че нямат китайско приложение TikTok на федерални устройства и системи.

В устрема си да запазят сигурността на американските данни всички федерални организации би трябвало да отстранен TikTok от телефоните и системите и да забранят интернет трафика до компанията, съобщи шефът на Службата за ръководство и бюджет Шаланда Йънг пред организациите в меморандум с инструкции, забелязан от Ройтерс.

Забрана за потребление на приложението издаде Конгресът в края на предходната година. Последваха сходни дейности от повече от половината американски щати, Тайван, Европейски Съюз.

Забраната на устройствата - въпреки и да визира дребна част от потребителите на TikTok в Съединени американски щати - подхранва апелите за цялостна възбрана на приложението за шерване на видео. Опасенията за националната сигурност на Китай набъбнаха през последните седмици, откакто китайски балон се носеше над Съединени американски щати.

От TikTok настояват, че опасенията са подхранвани от дезинформация и отхвърлят да употребяват приложението за шпиониране на американци. Действието не визира повече от 100 милиона американци, които употребяват TikTok на частни или служебни устройства.

Директорът на Службата за ръководство и бюджет Шаланда Йънг е уведомила организациите в меморандум с инструкции, забелязан от Ройтерс, че те ще бъдат задължени да поправят договорите за осведомителни технологии, с цел да подсигуряват, че доставчиците обезпечават сигурността на американските данни, като прекратят потреблението на " ТикТок " на устройствата и системите, употребявани като част от тяхната работа.

Междувременно Американският съюз за цивилен свободи (АСГС) прикани Конгреса да не не разрешава " ТикТок ". Очаква се Комисията по външни работи на Камарата на представителите през днешния ден да гласоподава по законопроект, който дава на президента Джо Байдън нови пълномощия за възбрана на приложението, което се употребява от повече от 100 милиона американци, показва Ройтерс.

" Забраната на " ТикТок " би нарушила правата според първата корекция на милиони американци, които употребяват приложението, с цел да се показват " - написа АСГС в " Туитър ".

Канада нощес също разгласи, че не разрешава използването на " ТикТок " на всички държавни мобилни устройства, което е отражение на възходящите опасения на западните публични представители по отношение на китайското приложение за шерване на видеоклипове, съобщи Асошиейтед прес. Министър-председателят Джъстин Трюдо съобщи, че това може да е първа стъпка към по-нататъшни дейности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР