Западът не позволява да се изпращат руски торове в най-бедните

...
Западът не позволява да се изпращат руски торове в най-бедните
Коментари Харесай

Бедните ще се справят някак: Европа се върна към старите си методи

Западът не разрешава да се изпращат съветски торове в най-бедните страни. Тонове артикули към момента са в пристанищата на Балтийско море. Организация на обединените нации от дълго време дава обещание помощ, само че не съумява да работи. През годината единствено два кораба са достигнали - за Малави и Кения. Останалите са заседнали в Европа.

Незаконно задържане

Руското външно министерство към момента се надява на благоразумието на Запада. Дипломатическото ведомство напомни: още през септември предходната година Москва пое самодейността да подари на африканските страни 262 хиляди тона минерални торове, блокирани в пристанищата на Латвия, Естония, Белгия и Холандия.

Това трябваше да стане в границите на меморандума Русия-ООН за нормализиране на износа на селскостопански артикули, годен до 2025 година

Надяваха се под натиска на Организация на обединените нации Европейският съюз да позволи преноса. В края на краищата, съгласно Световната продоволствена стратегия, 50 милиона души в света са гладни.

Според европейското законодателство храните, торовете и други основни филантропични артикули са освободени от наказания. На процедура всичко се оказа друго.

На всеки стадий има доста спънки: налози, такси за предпазване с практическа неспособност за осъществяване на заплащания, както и за чартиране на кораби, прекачване и други логистични услуги.

Както уточни Министерство на външните работи, обстановката с торовете за следващ път показва „ лицемерието на западните страни “, които блокират даже филантропичните доставки.

„ И всички тези разноски се поемат от съветската компания, която има продуктите, която даже заплаща за посредническите услуги на Организация на обединените нации “, подчертаха от ведомството.

Само на думи

Европейски Съюз наложи наказания, когато в света избухна рецесия с торовете.

Организация на обединените нации работи за обезпечаване на съветските доставки - в сходство със съглашението, което от своя страна беше част от съглашението, което деблокира износа на украинско зърно през Черно море през 2022 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назова това „ забележителен принос за предлагането на торове на международните пазари “.

„ Длъжностни лица на Организация на обединените нации работят с Европейската комисия и страните от Европейски Съюз за по-нататъшно изясняване и цялостно използване на изключенията за храни и торове за по-ефективно справяне с световната продоволствена сигурност “, оповестиха тогава чиновници.

Но нещата към момента стоят на място. Имаше единствено две доставки - на 6 март за Малави (20 хиляди тона) и на 31 май за Кения (34).

Останалите още чакат. Както прецизираха от министерството, това са три колета за Нигерия (34 хиляди тона), Зимбабве (23) и Шри Ланка (55). Общо в пристанищата на Латвия, Естония и Белгия има повече от 96 хиляди тона съветски торове.

Лишени от последното

Според Организацията по издръжка и земеделие Русия е най-големият експортьор на азотни торове в света и водещ снабдител на поташ и фосфорни торове.

" Санкциите против съветския експорт на зърно и торове засегнаха веригите за доставка на храни, нанасяйки унищожителен удар върху световната продоволствена сигурност. Зърнените храни и торовете са основни съставни елементи от нея ", декларират създателите на изследване, оповестено неотдавна в списание „ Нейчър “.

Поради високите цени на силата и рестриктивните мерки върху износа на храни от Русия и Украйна, цените на храните може да се покачат с 60-100%, отбелязва изданието.

В резултат на това 61-107 милиона души ще бъдат недохранени, което ще усили смъртността с 0,42-1,01 милиона. Африка на юг от Сахара ще бъде наранена най-тежко.

През август водачите на Коморските острови, Конго, Египет, Сенегал, Южна Африка, Уганда и Замбия още веднъж приканиха Организация на обединените нации да „ предприеме съответни стъпки за унищожаване на пречките пред съветския експорт на зърно и торове “.

Пазаруват сами

Европейците нямат спънки. Така Полша усили вноса на торове от Русия с 3,3 пъти.

Според Статистическата работа, в случай че през юли предходната година полският бизнес е закупил торове от Москва за 6,2 милиона $, в този момент те са 20,2 милиона $. В резултат на това съветските компании заеха второ място измежду доставчиците на тези артикули, отстъпвайки единствено на Германия (22,6 милиона).

Заради отхвърли от газ от Русия разноските за вътрешно произвеждане в Европа скочиха със 150%. В резултат на това дефицитът по някои продукти доближава 75 на 100. Химическата индустрия на Европейски Съюз е в застой.

Само Германия е внесла съветски торове на стойност 151,3 милиона $ през първата половина на 2023 година Това е връх: през последните пет години тази цифра е била 45,5 милиона. Делът на Русия в доставките се е нараснал от 5,6 на 18 % (около 167 хиляди тона) - абсолютният най-много.

Европейските фермери не могат без съветски биопродукти. Но за нас Старият свят надалеч не е основен клиент. Най-големият вносител е Бразилия, а главните купувачи са Индия, Турция и Виетнам.

По виновност на западните политици бедните африкански страни остават сами. Но наподобява никой не се интересува от ориста им в Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР