Заобиколен от загубеняци, неудачници и пияници, висиш на косъм и

...
Заобиколен от загубеняци, неудачници и пияници, висиш на косъм и
Коментари Харесай

Сериалът Slow Horses - висш пилотаж в шпионските игри с Гари Олдман

Заобиколен от загубеняци, неудачници и пияници, висиш на косъм и за една неточност гориш. С теб е свършено, сбърка, провали се грубо. Но пътят надолу е осветлен от една вяра - да се върнеш в играта с малко шанс, да измиеш срама и да влезеш отново в клуба на огромните. 

Всеки епизод на Slow Horses стартира с тези думи на Мик Джагър - парчето му " Strange Game " е записано особено за сериала на Apple TV+ - и идеално разказват атмосферата в него. 

Шпионският трилър връща Гари Олдман доста покрай една от най-силните и разпознаваеми функции в кариерата му, 11 години след присъединяване му в " Тinker Taylor Soldier Spy ". 

Новият воин на Олдман не е финият и отегчителен шпионин Смайли от книгите на Джон льо Каре. Няма безусловно нищо общо с идеалния супергерой Джеймс Бонд, който носи костюми от Савил Роу и ликвидира враговете на Нейно величество с сексапил, подигравка и стоманени юмруци.

Главният воин в Slow Horses е Джаксън Ламб - човек, с който не бихте желали да прекарате повече от 30 секунди в едно помещение, още по-малко да работите под негово послушание.

Ламб е безсрамен, недодялан, гръмък, физически неприветлив дразнител. Но е най-хубавото, на което можете да се надявате, в случай че сте сътрудник от разузнаването, позволил непростима неточност. 



Точно това съставлява сбирката от печални облици в подчиненото му звено в " Слау Хаус " - чистилището на MI5 за " куци коне ", които са изпаднали в недружелюбност след неуспех при осъществяване на предоставени задания. Небрежност, непросветеност, алкохолизъм, а от време на време - възмездие за непознати неточности ги изпраща на изгнание в " Слау Хаус ", а връщане обратно към централата в " Риджънтс Парк " за тях няма. Или най-малко историята не познава подобен шанс. 

" Слау Хаус " не организира интервенции на терен. Цялата работа в отдела се изчерпва с преместване на папки, обзор на банални остарели документи и бележки, с които никой различен не желае да се занимава. Всичко се трансформира, когато " Паркът " употребява двама от сътрудниците им за наблюдаване на някогашен публицист. Целта на задачата не е известна - куците коне не са в позиция да знаят повече, в сравнение с им се поставя. 

По същото време обаче се случва случай, който притегля вниманието на всички - млад пакистанец е взет за пленник от неонацистка формация, чиито членове заплашват да го обезглавят в възмездие за ислямистки терористични атентати. 

Без да подозират, хората от екипа на Ламб се оказват в центъра на сериозен скандал.

С всеки идващ епизод се вижда, че стигмата за неудачниците не е това, което е. Дори най-отчайващите загубеняци от време на време крият непредвидена мощ и съобразителност. Особено Ламб, който е състезател от остарялата школа с опит на полето на Студената война. 

Московските правила гласят, че сътрудниците би трябвало да си пазят гърба.

Лондонски правила? Прикривай си следите. 



Кристин Скот Томас влиза в облика на " Лейди Ди ", втория човек в йерархията на MI5 - олицетворението на философията зад Лондонските правила. Джак Лоудън (Dunkirk) е в ролята на Ривър Картрайт - един от младите " коне ", за който разузнаването не е просто специалност, а тече във вените му. Ветеранът Джонатан Прайс, който помним от Game of Thrones и Two Popes, играе чудесно ролята на неговия дядо и наставник в шпионажа. 

Атмосферата ще ви подсети на всички филми и сериали, което сте гледали по романите на Джон льо Каре, с нотка от  " Трите дни на Кондора " с Робърт Редфорд. Дори да не сте измежду върлите фенове на шпионската класика, сарказмът и черният комизъм ще ви харесат, в случай че сте харесали първия сезон на " Killing Eve ".  

Реализмът тук е на равнище - съвсем можеш да усетиш болка в рамото от блъскането на постоянно заклещената входна врата на " Слау Хаус ", или миризмата на алкохолни изпарения, прахуляк и остарели чорапи в кабинета на Ламб, или влагата по нощните улици на Лондон. 

Шестте серии на Slow Horses са основани по едноименния разказ на английския създател Мик Херън, а зрелището ще ви накара да поискате да се потопите в книгите му още преди да сте изгледали финала. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР