Замяната само на една обикновена 60-ватова електрическа крушка с LED

...
Замяната само на една обикновена 60-ватова електрическа крушка с LED
Коментари Харесай

10 лв. годишна икономия от замяна на една крушка

Замяната единствено на една елементарна 60-ватова електрическа крушка с LED осветително тяло от 10 вата може да донесе на едно българско домакинство годишна спестовност от 10 лв. /5 евро/. Това демонстрират калкулации на Евростат за вероятните спестявания на европейските семейства при потреблението на еленергия, на база цени за първата половина на 2017 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-много, или към 15 евро годишно единствено от промяната на 1 елементарна крушка с LED осветяване, могат да спестят семействата в Дания, Германия и Белгия, защото и цените на електричеството в тези три страни са най-високи в Европейски Съюз, регистрира европейската статистика.

Според разбора на Евростат цената на еленергията в тези три страни, изчислена на база 100 киловатчаса, е 30 евро в Дания и Германия и 28 евро в Белгия.

По този индикатор цената на електрическата сила у нас е най-ниска спрямо целия Европейски Съюз - 9,6 евро за 100 киловатчаса.

Сред околните ни съседи най-ниски са цените на тока за 100 киловатчаса в Сърбия - 6,6 евро, Македония - 8,4 евро, Турция - 10 евро. В Румъния цената на тока е 12 евро за 100 киловатчаса, а в Гърция - 19 евро.

Сред страните в Европейски Съюз с най-евтино електричество, с изключение на България, са още Литва, Хърватия и Унгария - по 11 евро за 100 квтч, Естония и Румъния - по 12 евро и Малта - 13 евро на 100 квтч.

Експерти: Икономисвайте ток от "нищото "

Като се има в поради, че в един приблизително статистически апартамент у нас /2 стаи, кухня, коридори, баня, тоалетна/, населяван от четиричленно домакинство, има към 10 осветителни тела, икономисаната сума може да набъбне до 100 лв. годишно при съблюдаване рекомендацията на Евростат.

Според калкулации на енергийни специалисти - близо 70 на 100 от сметката на сходно домакинство през зимните месеци отива за отопление и стопляне на вода, a останалите към 30 % се разпределят сред изстудяване, готвене, миене на съдове, пране, осветяване и други електроуреди.

Енергийните специалисти поучават също да икономисваме ток "от нищото " като изключваме от контактите всички електрически уреди, които не употребяваме сега, да използваме "умно " нощната цена, както и да изключваме фурната 10-15 минути преди финала на готвенето, с което можем да спестим към 20 на 100 от потребяваното електричество.

Освен това - оставени включени и работещи по 10 часа на ден тв приемник, преносим компютър и настолен компютър, както се случва в доста семейства - употребяват общо към 1 киловат или 365 киловатчаса на година, което е почти годишен разход от 70-80 лв., пресмятат още специалистите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР