Замисляли ли сте се колко често трябва да сменяте възглавницата

...
Замисляли ли сте се колко често трябва да сменяте възглавницата
Коментари Харесай

Старите възглавници могат да са опасни за здравето

Замисляли ли сте се какъв брой постоянно би трябвало да сменяте възглавницата си?

Оказва се, че по-често сме загрижени дали ще ни е комфортно до момента в който спим, в сравнение с това по кое време би трябвало да се разделим с възглавницата си. Ако пък тя ни е обичана и изключително мека и удобна, постоянно я пазим в продължение на години. Това най-малко си признават, че вършат 70% от нас.

“В реалност, възглавниците би трябвало да бъдат подменяни на всеки шест месеца, само че несъмнено не повече от две години ”, споделя Робърт Оексман, шеф на института Sleep to Live и добавя, че матракът би трябвало да се сменя на 5 до 10 години. “Хората приказват за това какъв брой рисков може да стане матракът, само че не помнят възглавниците ”, продължава Оексман.

Той изяснява и за какво би трябвало да ги сменяваме толкоз постоянно. Причината се крие във обстоятелството, че тя е идеална среда за развиването на всевъзможни бактерии и прахови кърлежи, които могат да отключат алергия.

Дори възглавницата да е с чиста калъфка, през порите на тъканта от вътрешната страна извират голям брой микроби, които полепват по кожата на лицето и в косата ни, които се отъркват в нея по цели нощи. Освен алергии, можем да си докараме акне и всевъзможни други кожни проблеми, които колкото и да ги мажем със скъпи смазки, няма по какъв начин да премахнем, в случай че не отстраним мръсната възглавница.

“Вие не можете да ги видите, само че те са съсредоточени там, където хората са в неща като кревати и килими ”, споделя Марк Нюстром от Асоциацията по алергии и астма в Канзас Сити.

Експертите се кълнат, че натрупването на прахуляк и акари във възглавниците могат да доведат до доста действителни здравословни проблеми, а точно неприятни реакции при хора, които са алергични към инсекти. Нюстром декларира, че 20% от хората имат сходни алергии.

За разлика от алергени като котешката четина да вземем за пример, протеинът, който провокира реакции към домашния прахуляк нормално не е във въздуха. Затова пък би трябвало да следим за сълзене в очите, зачервяване или течащ нос, които са изключително мощни заран и по този начин ще установим, че казусът може да идва от възглавницата ни.

Херметичните калъфи за матраци и възглавници сигурно може да оказват помощ, само че е наложително постоянно да перем възглавниците и завивките. Оексман поучава постоянно да ги оставяме по тридесет минути в сушилнята, тъй като по този метод се подкрепя изчистването на праха и акарите.

Когато пристигна време да си купите нова възглавница, изберете тази, която идеално запълва празнината сред главата и раменете ви, когато лягате. “Дали ще закупите такава с пяна или с гел е само до персоналните ви желания ”, споделя Оексман.

Невероятно! 3 дни апетит регенерират напълно имунната ни система
Киви и ядки ни защищават от слънчеви алергии
Как да се оправим с подутия стомах?

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР