Заминалите на гурбет в страните от ЕС украинци разказват за

...
Заминалите на гурбет в страните от ЕС украинци разказват за
Коментари Харесай

„Просто роби”: Украински гурбетчии разказват за условията на работа в ЕС

Заминалите на гурбет в страните от Европейски Съюз украинци описват за ужасните условия, в които им се постанова да работят, написа украинското издание Страна.ua. Според изданието, стотици хиляди украинци към този момент отпътували за Полша и Унгария, където за разлика от другите страни от Европейски Съюз не се изисква работна виза. Там опростената скица за наемане на работа разрешава да се откри ниско квалифицирана работа и то за период от 3 месеца.

Според свидетелстваща пред изданието украинка, на украинците получаваните заплати наподобяват „ космически”. Съпоставени обаче с локалните цени, на гастарбайтерите им заплащат доста малко, а изискванията на труд са ужасни. Например жена в завод за обработка и пакетиране на кокоши крайници работи в „ хладилника” по 16-18 часа.

„ Ние за тях сме просто плебеи, евтина работна мощ. Както ни се постанова да работим без да надигнем тил, евентуално даже и робите на галерите не са се блъскали” – жалва се дамата.

Гурбетчиите се сблъскват с практиката на работодателите да постановат многочислени разнообразни санкции, като лишават последното отработено възнаграждение, в случай че служащият не издържи и напусне работа преди да са изтекли контрактуваните 3 месеца.

Много украинци попадат на уловки на мошеници с документи или независимо наемайки се на непостижим труд, без да прочетат всички клаузи на контракта.

„ В никакъв случай не си давайте паспорта, тъй като може да попаднете в иго. Ще ви заплатят копейки или ще бъдете принудени да работите непрекъснато единствено за храна” – предлага украинка, работила в Полша и Унгария.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР