Заместниците на първите дипломати на САЩ и Русия се срещат

...
Заместниците на първите дипломати на САЩ и Русия се срещат
Коментари Харесай

Висши дипломати от Русия и САЩ с интервюта преди преговорите

Заместниците на първите дипломати на Съединени американски щати и Русия се срещат довечера в Женева, в навечерието на плануваните за на следващия ден публични договаряния за сигурността в Европа и военното напрежение към Украйна.

Преди срещата на Уенди Шърман и Сергей Рябков, от администрацията на президента Джо Байдън насочиха остри предизвестия за наказателни ограничения при положение на ескалация на войната в Донбас. Според източници на Асошиейтед прес тези ограничения биха приравнили Русия с стопански изолирани страни като Северна Корея, Куба или Иран.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обаче даде да се разбере, че няма да направи взаимни отстъпки с гаранциите за сигурност, от които страната му се нуждае. В интервю за организация “Новости ” Рябков обвини Съединените щати в спекулации за възможните отстъпки, които може да направи Русия по време на договарянията.  " Нееднократно реагирахме против такава режисура на въпроса и то на всички нива ”, заяви той и добави, че това не може да бъде основа не само на бъдещи договорености, само че и на продуктивна полемика. 

Рябков увери, че натискът и заканите няма да принудят съветската страна да направи отстъпки. Дипломатът акцентира, че в Женева ще настоява НАТО да се откаже от по-нататъшното си разширение на изток и от разполагането на настъпателни оръжия наоколо до съветските граници. 

Тези претенции се съдържат в два проектодоговора - сред Русия и Съединените щати и Русия и Алианса - които Сергей Рябков предаде на Уенди Шърман на среща в Москва през декември. Освен това Русия упорства НАТО да прекрати всякаква военна активност в Украйна, Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия. 

Друго условие на съветската страна е Москва и Вашингтон да договорят взаимни гаранции, че няма да разполагат ядрено оръжие и ракети със междинен и по-малък обсег с наземно базиране извън националните си територии. 
 Антъни Блинкън
В изявление, излъчено от Ей Би Си, държавният секретар Антъни Блинкън изрази вяра, че в Женева през днешния ден и на следващия ден могат да бъдат положени основите за възобновяване на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние, само че изключи понижаване на числеността на натовските войски в Европа.

От Белия дом предизвестиха, че възможни наказания ще обиден освен енергийни и потребителски артикули, само че и електроника, програмен продукт и технологии, включително смарт телефони, авиационно съоръжение, металорежещи машини. 

Според американски медии сходни наказания биха блъснали съветските браншове на защита и гражданска авиация, което ще се отрази на упоритостите на страната в региона на високите технологии и изкуствения разсъдък. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР