Заместник-председaтелят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова

...
Заместник-председaтелят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова
Коментари Харесай

Зам.-председaтелят на ДАЗД Ивайла Касърова взе участие във форум за борба с кибертормоза на деца

Заместник-председaтелят на Държавната организация за протекция на детето Ивайла Касърова и държавният специалист в организацията Георги Иванов взеха присъединяване във конгрес за битка с кибертормоза на деца в СУ „ Христо Ботев “, гр. Септември.


„ Темата за кибертормоза e изключителна значима за Държавната организация за протекция на детето. Неслучайно в Националната стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026), направена под управлението на ДАЗД, една от главните оперативни цели е точно гарантиране правото на протекция на децата от принуждение посредством осведомителните и информационните технологии “, съобщи по време на откриването на форума Ивайла Касърова, заместник-председател на ДАЗД.

Ивайла Касърова посочи значимостта на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето и чат приложението към нея. Тя срещна участниците във форума с активността им и акцентира, че посредством тях децата могат да споделят, да бъдат изслушани и при нужда подкрепени.

От март тази година СУ „ Христо Ботев “ в гр. Септември е първото пилотно учебно заведение в България по стратегия „ Киберзащитници ”, като задачата е до септември 2025 година учебното заведение да е най-безопасно от позиция на детски кибертормоз в страните членки на Европейския съюз. Програмата е основана, с цел да увеличи информираността на необятната общност и да служи като източник на информация в региона на предварителната защита на кибертормоза против деца и се извършва от Българска академия за сигурност. В последните три години взаимно Държавната организация за протекция на детето и Българска академия за сигурност осъществиха изследвания с над 5000 възпитаници в градовете София, Варна и Пловдив по тематиката за кибертормоза.

Последната анкета в гр. Пловдив с близо 1000 възпитаници от 6, 7 и 8 клас демонстрира, че над 61% от интервюираните деца споделят, че употребяват обществени мрежи повече от 5 пъти дневно. Освен времето в тях, 70,8% от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31% отделят от деня си от 2 до 4 часа, с цел да са в мрежата.

По данни на Българска академия за сигурност при съпоставяне на резултатите от 2022 година и 2023 година се следи понижаване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна тирада, както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за метода, по който някой изглежда).

По време на форума „ Заедно в битката с кибертормоза на деца “ в гр. Септември Георги Иванов, държавен специалист в ДАЗД, акцентира положителното взаимоотношение на организацията с Дирекция " Киберпрестъпност " при ГДБОП-МВР, с Центъра за безвреден интернет и Българска академия за сигурност, тъй че да бъде обезпечена отбраната на децата в онлайн пространството. Той моли към учебната общественост тематиката за сигурност в мрежата да се разисква още повече, в това число и активността на Националната телефонна линия за деца 116 111 и чат приложенията към нея. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР