Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева ЦИК изпрати писмо

...
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева ЦИК изпрати писмо
Коментари Харесай

ЦИК прати писмо на Йоловски: Удостоверяването на машините, подписано от заместника му, е незаконно

Заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева

ЦИК изпрати писмо до министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, с което да го запознае, че удостоверяването на машините, подписано от неговия заместител, е нелегално, както е показал съдът. От министъра се чака да предприеме дейности по засвидетелствуване на машините, с цел да може ЦИК да провежда втори тур със смесено гласоподаване на 5 ноември, защото съдът анулира решението на Комисията в частта за втори тур на 5 ноември.

Заседанието на ЦИК стартира със запознаване на членовете с решението на Върховния съд от нощес. Заместник-председателят и представител Росица Матева пожела да прочете обществено решението, с цел да опровергае: " превратни мнения от медиите и специалисти ", че Върховен административен съд е оповестил за незаконосъобразно решението, с което на 29 октомври ЦИК не позволи да се гласоподава с машини на първия тур. 

След като стартира да чете решението, Росица Матева акцентира на моментите, в които се афишира, че решението на ЦИК за гласоподаване с хартиени бюлетини на 29 октомври не опонира на закона:

" Съдът споделя: " Както все още на приемане на обжалваното решение, по този начин и към сегашния миг на постановяване на решението на съда на 30 октомври, липсва съответно издадено решение от способените органи, тъй като от експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство е да организира процедурата и да подпише всички документи от името на министерството на електронното ръководство, свързани с удостоверителната процедура " ". 

Членът на комисията Георги Баханов настоя с категорично известие или конференция ЦИК да отговори на " извършената офанзива по отношение на комисията поради взетото решение ":

" За да може да бъде обяснено на всички гласоподаватели, че решението на ЦИК за недопускане гласуването с машина на първи тур, е безусловно правилно; с цел да стане ясно на всички хора, че ЦИК е взела такова решение, а не да се изричат представители на партии, и то на управителни длъжности, че видите ли е било анулирано решението на ЦИК, от ЦИК да си  подадат оставките и т.н ".

По предложение на ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова бе изпратено писмо до министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, с цел да бъде осведомен той с обстоятелството, че неговият заместител не може да подписва засвидетелствуване.

" Какви дейности ще предприеме министърът в осъществяване на закона от посоченото правосъдно решение, защото, ако не е извършена законосъобразна процедура от способния орган, какъвто е единствено министърът на електронното ръководство в тази ситуация, не може, към този миг, да се приказва какъв ще бъде методът на гласоподаване на втория тур на 5 ноември ".

Против изпращането на писмото до министър Йоловски гласоподава Красимир Ципов с обяснението:

" Можеше още предходната седмица да подпише това решение, откакто всичко е било наред, и да не сме изправени в такава обстановка по какъв начин да реагира ЦИК по-малко от 2 дни до изборния ден. Да уведомяваме министъра на електронното ръководство да си свърши работата аз не намирам безусловно никаква логичност ".

Писмото до Александър Йоловски към този момент е изпратено. Очаква се и неговият отговор.

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР