Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов беше на работно посещение

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов беше на работно посещение
Коментари Харесай

7 пъти повече са опитите за нелегално влизане у нас в първите 4 месеца на годината

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов беше на работно посещаване в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Той се срещна с организацията на работата на " Гранична полиция " в сектори от българо-турската и българо-гръцката граница и на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Поясни, че задачата му е да се запознае на място с ефикасната защита и в същото време - да засвидетелства поддръжката на управлението на Министерство на вътрешните работи към чиновниците. Подчерта, че наред с обезпечаването на почтени избори, ефикасната защита на държавната граница е главен приоритет.



От 01.01. до 30.04.2021 година опитите на жители на трети страни да влязат нелегално през българо-турската граница са с съвсем 7 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година.

Служителите на Групово дело „ Гранична полиция “ не са позволили 3978 незаконни имигранти да влязат в страната. Задържали са 147 /27 - на Граничен контролно-пропусквателен пункт, 120 – отвън зоните на ГКПП/. Най-много са арестуваните от Сирия, Афганистан и Ирак.



От началото на годината опитите на жители на трети страни да преминат нелегално на вход през българо-гръцката граница са с съвсем 12 пъти повече спрямо 2020 година. Граничните служители на реда не са позволили 2213 незаконни имигранти да влязат в страната, те са се завърнали назад навътре в Гърция. Задържани са 97 лица /28 - на Граничен контролно-пропусквателен пункт, 69 – отвън зоните на ГКПП/.

За интервала 01.01-30.04.2021 година на излаз на държавната граница са арестувани 449 жители на трети страни, което съставлява нарастване с повече от 5 пъти по отношение на същия интервал на 2020 година



Най-много са арестуваните при опит да преминат на излаз българо-сръбската граница – 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като множеството от тях са били арестувани в страната и са регистрирани.

Зам.-министър Катинов разиска с професионалния състав основаната организация за противопоставяне на миграционния напън - една извънредно виновна и непрекъсната задача, която Министерство на вътрешните работи извършва.





На място зам.-министърът се срещна със положението на оперативната конюнктура и опциите на употребяваните системи за наблюдаване и защита на границата. Заедно с шефа на Групово дело „ Гранична полиция “ гл.комисар Светлан Кичиков и шефовете на РДГП - Елхово и Смолян ст. комисари Деян Моллов и Стоян Мандаджиев, той посети локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и ГПУ- Ново село и се срещна с изискванията, при които граничните служители на реда работят, както и с техническата им обезпеченост.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР