Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов се срещна с представители

...
Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов се срещна с представители
Коментари Харесай

Държавата показа машините за гласуване пред наблюдатели от ОССЕ

Заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов се срещна с представители на задачата за наблюдаване на изборите на Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), оповестиха от ведомството, съобщи БГНЕС.

По време на срещата бяха разисквани главните моменти от процеса по засвидетелствуване на машините за гласоподаване за парламентарните избори на 2 октомври и показан подробен разбор на разнообразни механически параметри. Бяха разисквани методиката и определените сертификационни критерии и стандарти, обособените механически и функционални проби, процесите на валидиране и верифициране.

„ Министерството на електронното ръководство прави всичко допустимо, с цел да подсигурява доверието в машинния избор и да удостовери, че софтуерът извършва тъкмо функционалността, за която е основан и няма по какъв начин да бъде изменен. Показваме обществено всяка стъпка от процеса и публикуваме цялата документи на формалната интернет страница на министерството “, увери присъстващите заместник-министър Кирилов.

Той осведоми представителите на ОССЕ за протеклия развой на публично разискване и актуализиране на Методиката за засвидетелствуване на машините за гласоподаване, според условията на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс. Кирилов изясни детайлно отговорностите и отговорностите на трите ангажирани в процеса институции – МЕУ, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация и акцентира, че добитият опит от процесите по засвидетелствуване на машините за изборите през април и ноември 2021 година, прави трите институции още по взискателни към условията за подробност на процеса по засвидетелствуване.

„ Що се отнася до достъпността на изходния код на машините, за което упорстваха от някои политически партии, ние сме подготвени да предоставим съответната среда и механически средства това да се случи, само че чакаме решението на ЦИК “, добави Кирилов.

В края на срещата представителите на задачата за наблюдаване на идните парламентарни изборите в България бяха поканени да вземат участие на всички стадии в процеса по засвидетелствуване на машините, както и на идна проява по демонтиране на определена на инцидентен принцип машина за гласоподаване.

Демонстрацята ще бъде още веднъж обществена, в наличието на медии, политически партии и неправителствени организации, оповестиха от МЕУ.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР