Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

България ще подкрепи Македония за присъединяването й към ЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха през днешния ден в Струмица Платформа за активизиране на съдействието сред външнополитическите ведомства на двете страни. Това става по време на първото взаимно съвещание на двете страни след подписването на Договора за добросъседство.


Подписването на Платформата е удостоверение на взаимното предпочитание на двете страни за активизиране и задълбочаване на развиването на добросъседските връзки и подсилване на съдействието в областите от съвместен интерес. В нея се плануват постоянни съвещания на ниво министерства на външните работи и дипломатически представителства . Една от задачите на документа е да се основат работещи механизми по прегледа и осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Двете външни министерства ще работят и за синхронизиране на положителни послания и превъзмогване на отрицателните публични настройки.

Българската страна препотвърждава готовността си да оказва поддръжка на Република Македония в нейната стратегическа цел за участие в Европейския съюз. България ще споделя своята експертиза и опит в региона на европейската интеграция, в това число посредством изпращане на специалисти, образуване на взаимни семинари и образования. Двете ведомства ще работят интензивно и по свързаността на двете страни в целия ѝ набор.

Платформата планува и взаимни дейности за справяне с новите провокации пред сигурността в стопански, обществен и политически проект. Двете страни ще задълбочат съдействието си в региона на визовата политика, граничния надзор и миграцията. Министерствата на външните работи ще поставят старания за стимулиране на обществената дипломация във всичките ѝ измерения, в това число посредством взаимни планове и присъединяване на дипломати и чиновници в курсове, семинари и образования.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР