Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Екатерина Захариева с визита в Ню Йорк

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева е в Ню Йорк за присъединяване в 72-та сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи, като част от формалната българска делегация, ръководена от президента на Република България Румен Радев, предава пресцентърът на Министерство на външните работи.

В рамките на сесията, в интервала от 18 до 22 септември, българският вицепремиер ще взе участие в редица многостранни формати, на които ще бъдат дискутирани необятен набор от въпроси, свързани с интернационалния мир и сигурност, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, битката с трафика на хора.

Програмата на министър Захариева през днешния ден стартира със Среща на високо равнище, отдадена на промяната на Организация на обединените нации.

По-късно тя ще вземе присъединяване и в Среща на високо равнище по самодейност на Генералния секретар на Организация на обединените нации за попречване на половата употреба и принуждение.

Първият ни посланик ще се срещне с Анхел Гурия, Генерален секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Тя ще беседва и с Дейвид Харис, изпълнителен шеф на Американския еврейски комитет.

На Срещата на високо равнище, отдадена на промяната на Организация на обединените нации Екатерина Захариева ще съставлява България.

Събитието се провежда по самодейност на Съединени американски щати и е под председателството на президента Доналд Тръмп.

Целта на срещата е участниците да заявят поддръжка към напъните на Генералния секретар да реформира Организацията.

Откакто бе определен за Генерален секретар Антонио Гутериш анонсира стратегия за промени на Организацията.

Първата основна смяна бе реорганизиране на структурата за противопоставяне на тероризма, която към този момент е ръководена от заместител – общоприет секретар, което покачва видимостта й.

В рамките на срещата се планува приемането на декларация, която предизвиква реализирането на промени за подобряването на успеваемостта, отчетността и цялостното действие на Организация на обединените нации.

Срещата на вицепремиера Захариева с Генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия е удостоверение за упоритостта на българската страна за участие в Организацията.

България подаде молба за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2007 година, като през последните месеци работи интензивно в посока реализирането на тази цел.

Присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е измежду външнополитическите цели на България.

Съществува цялостен политически консенсус за нуждата и изгодите за България от участие в Организацията.

В навечерието на годишната среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (7-8 юни 2017 г), министър Екатерина Захариева изпрати писмо до Анхел Гурия, в което се акцентира, че като страна с отворена пазарна стопанска система, плуралистична народна власт, в която се съблюдават човешките права, България е подготвена да поеме уговорките си на предстоящ член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и е в положение да взе участие интензивно и градивно във формулирането на интернационалните стандарти за икономическо развиване и по-добро качество на живот.

Към сегашния миг България взе участие в редица органи – комитети и работни групи – на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Сред тях са комитетите по финансови пазари, данъчна политика, промишленост, нововъведения и предприемачество, туризъм, земеделие, риболовство, отбрана на потребителите, екологична политика, работни групи към Комитета по икономическа политика, Комитета по претовареност и обществени въпроси, Комитета по търговия, Комитета по помощ за развиване, Комитета по финансовите пазари и други.

Срещата на високо равнище за попречване на половата употреба и принуждение се организира по самодейност на Генералния секретар на Организация на обединените нации.

На нея министър Захариева ще има достойнството да съставлява президента на Република България Румен Радев. Целта на Срещата е да подчертае политическия ангажимент и солидарността на страните с нулевата приемливост към половата употреба.

България постоянно е отдавала предпочитано значение на противодействието и наказателното гонене на всички форми на полова употреба и принуждение, и на успеваемостта на ограниченията за протекция и подкрепяне на потърпевшите лица. Законодателството на страната ни е приведено в сходство с всички настоящи интернационалните и европейски стандарти в тази област.

По традиция в границите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк се организират срещи и с представители на водещите еврейски организации в Съединени американски щати, с които България развива ползотворно съдействие с фокус върху спазването на правата на индивида и демократичните полезности. Американския еврейски комитет (AJC) е измежду най-старите еврейски организации в Съединени американски щати.

Последната среща в сходен формат се състоя в границите на 71-та постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР