Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе
Коментари Харесай

Мария Габриел: България е последователна в позицията си за подкрепа на Украйна

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване в среща на външните министри във формат Г-7+ . Срещата, проведена от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и министъра на външните работи на Япония Йоко Камикава- ротационен ръководител на Г-7 през 2023 година, бе с съществена тематика поддръжката за енергийния бранш на Украйна. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осведоми участниците, че в резултат на съветските офанзиви са нанесени непоправими вреди върху енергопреносната система на Украйна и страната е изгубила сериозна част от енергийния си потенциал. Той срещна участниците с сериозните области, свързани със зимния сезон, в които е нужна помощ от сътрудниците.

„ Координация, изпреварващи дейности, групова поддръжка – тези послания и през днешния ден бяха в центъра на срещата на министрите на външните работи на Г7+ “, уточни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

В своето изявление тя съобщи, че България е поредна в позицията си за поддръжка на Украйна . „ България се причисли към Декларацията на Г-7 за поддръжка на Украйна, което е доказателство за нашите продължителни дълготрайни старания “, сподели Мария Габриел.

Тя акцентира, че през последните месеци се работи интензивно за задълбочаване на енергийното съдействие сред двете страни и напомни, че по време на визитата на президента Зеленски в България, по-рано тази година, е подписан Меморандум за съгласие сред министерството на енергетиката на Република България и министерството на енергетиката на Украйна.

„ България остава изцяло ангажирана с оказване на подпомагане на Украйна в енергийния бранш, както и във всички други браншове, там където нашата помощ е нужна и можем да окажем такава. Тези задължения са явен израз на нашата взаимност с Украйна “, безапелационна бе вицепремиерът.

Мария Габриел подчертава и върху незабавната потребност от спомагателна филантропична помощ за Украйна в светлината на идния зимен сезон и предстоящите компликации с електроснабдяването на популацията.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР