Заместник-министър Модева участва в международна експертна среща Българското културно-историческо и

...
Заместник-министър Модева участва в международна експертна среща Българското културно-историческо и
Коментари Харесай

Зам.-министър Модева участва в международна експертна среща за българското културно-историческо наследство

Заместник-министър Модева взе участие в интернационална експертна среща „ Българското културно-историческо и естествено завещание в вероятността на културните направления на Съвета на Европа “.

На срещата бяха разисквани 48-те културни маршрута, сертифицирани от Съвета на Европа и опциите за включване в тях на българските научни, културни и бизнес организации, като и на общински и държавни институции. Фокусът на събитието беше Балканският маршрут на Кирил и Методий и техните възпитаници. Срещата се състоя в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Професор Модева поздрави уредниците и участниците в събитието, като подчертава значимостта на сформирането на работеща национална идея за осъществяване на резистентен туризъм, обвързван с културно-историческото и естествено завещание на България. „ Страната ни има необхватен капацитет, който би трябвало да бъде съхранен и комуникиран по подобаващ метод с вътрешния и външния туристически пазар, с цел да може да разкрием целия си искра пред света. ” Професорът съобщи, че Министерството на туризма има създадена идея за развие на културно-историческия туризъм в страната ни, която е заложена в Националната тактика за стабилно развиване на туризма в Република България. Тя показа с участниците, че е образувана работна група сред Министерството на туризма, Министерството на културата и Министерството на земеделието по отношение на развиването на този тип туризъм. „ Ние можем да спомагаме с изработването и организирането на нужната документи и връзката с виновните институции “, акцентира професор Модева.

По думите на заместник-министъра, българските културно-исторически направления са изцяло синхронизирани с европейските като маршрута на дамите писателки, историческите термални градове, мегалитната просвета, паркове и градини на Европа, праисторически рисунки, само че фокусът на днешната работна среща е ориентиран към културния маршрут на Кирил и Методий и техните възпитаници. Проф. Модева насочи предложение след полемиките да се провеждат срещи на експертно равнище с представители от всички заинтригувани страни, с цел да се стартира оптимално бързо работата по тази тематика. Министерството на туризма е готово да сътрудничи, с цел да се започва бързо работният развой за реализиране на действителни резултати в къси периоди.

Маргарита Ганева, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Полша, поздрави уредниците и участниците в работната среща и съобщи, че поддържа работата на Министерството на туризма в областта на културно-историческия туризъм и означи, че визитите на туристите от Полша в България за този сезон са се усили неведнъж. 

На срещата взеха присъединяване Стефано Доминьони, шеф на Европейския институт за културни направления, Монсеньор Франческо Браски, шеф на отделението по славистика на Библиотека Амброзиана, доктор Пламена Заячка консултант на министъра на туризма и други представители на институции, работещи в областта на културно-историческите направления в Европа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР