Заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова разясни

...
Заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова разясни
Коментари Харесай

Община Благоевград проведе трета разяснителна среща във връзка с обявената процедура от МРРБ относно кандидатстване за саниране на жилищни сгради

Заместник-кметът по стопанска система, финанси и европейски планове Мария Петрова обясни нови елементи към оповестената процедура от Министерство на регионалното развитие по отношение на кандидатстване за саниране на жилищни здания.

По време на извършена среща бе подчертано върху главните дейности, които би трябвало да бъдат подхванати от представителите на етажната благосъстоятелност.

Важно изискване е, че при кандидатстване би трябвало да се записва Сдружение (в случай че няма такова) по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Освен това в 14-дневен период от провеждането на Учредителното заседание в Общинска администрация следва да се внесе заявление за регистриране на Сдружението в обществения указател. Необходимо е да бъде подадено и заявление за регистрация в указател БУЛСТАТ в 7-дневен период след приемане на уверение за регистрация на Сдружението. Следващата стъпка, която би трябвало да бъде подхваната от представителите на етажната благосъстоятелност е избор на компания или компании за проучване за енергийна успеваемост и правене на документ, както и за обследване  за определяне на механически характерности, архитектурно снимане и правене на техническия паспорт на постройката.

За облекчение на жителите, на уеб страницата на Община Благоевград са оповестени линкове към национални регистри на енергийните инспектори, консултантите, надзорни компании, проектанти. Информация може да бъде открита на следния линк:  .

Кандидатите могат да получат и логистична помощ в Областния информативен център, намиращ се при зала „ Пейо Яворов “.

По време на срещата заместник-кметът акцентира, че за правене на обследванията, документа и техническия паспорт са нужни  скици и архитектурна снимане. Ако притежателите не разполагат с такива, могат да заявят същите да бъдат предоставени от Община Благоевград. Освен това за задачите на енергийното проучване е належащо да бъдат показани на компаниите сметките за ток и отопление за интервал от 3 години обратно, които при положение на неналичност, могат да бъдат получени от ЧЕЗ. От хората, които се отопляват на дърва, пелети или различен тип горива, ще се изискват заявления за разходваните горива по месеци.

Фирмите които ще изготвят обследванията ще извършат визити по домовете на място, като ще изискат строителни бумаги, както и информация за използваните електроуреди,  брой на живеещи в съответния апартамент и данни за поправки, осъществени по ограждащи елементи- изолации, остъкления, дограма.

Разходите за разработване на всички тези документи са за сметка на притежателите на жилища. Те ще им бъдат възобновени, в случай че аплайват до 31 март 2023г. и планът бъде утвърден за финансиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР