Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата Руско-турската освободителна

...
Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата Руско-турската освободителна
Коментари Харесай

Заместник-кметът Добрин Добрев откри изложба, посветена на Националния празник

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата „ Руско-турската освободителна война 1877-1878 година – оръжия и документи от фонда на РИМ-Разград ”.

Откриването на експозицията в Етнографския музей е част от събитията от празничната стратегия на Община Разград, отдадена на Националния празник Трети март. Сред формалните лица на откриването бе и Главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров.

Г-н Добрев приветства музейните служащи от Регионален исторически музей-Разград за новаторския метод, по който показват неповторимите експонати от фонда на културната институция. Той добави, че ангажимент на страната и общините е да поставят повече грижи и да обезпечават условия за запазване по верен метод на тези експонати, да обезпечават повече експозиционни площи, „ с цел да можем да потвърждаваме на себе си и на гостите на България какъв брой богати на история и артефакти са нашите земи ”. „ Във времена като днешните, когато би трябвало да бъдем виновни към българския дух, просвета и еднаквост, дълг на управляващите е да се погрижат за това. ” – приключи господин Добрев.

Директорът на Регионален исторически музей-Разград Таня Тодорова заяви, че експозицията включва 40 движими културни полезности от музейния фонд. Представени са турското и съветското въоръжение от Руско-турската освободителна война – пушки, револвери, саби, ятагани. Освен да прегледат експонатите в новите музейни витрини, посетителите на изложбата могат и да се снимат с един от експонатите – пушка „ Кринка ”, която след войната е била на въоръжение и в българската войска. Част от изложбата са и 14 табла, на които в текст и графики се показват бойните дейности на Дунавската войска, най-много на Източния отряд, който освобождава Разградския край.

Експозицията е осъществена от заместник-директора на РИМ-Разград Даниела Ганчева и всички музейни експерти. Художник и куратор е Теодор Даскалов, който е член на неотдавна учредения Музеен съвет.

Изложбата от оръжия и документи може да бъде забелязана до края на месец март, а на следващия ден – точно на Националния празник Трети март сред 9,30 и 17,00 ч. – визитата е с безвъзмезден вход.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР